A nagyobb munkáltatók maguk tesztelhetik le alkalmazottaikat és családtagjaikat, 3,50 eurót kapnak az elvégzett tesztek után

2021. január 27. - 15:07 | Belföld

A kormány szerdán észrevételekkel, de elfogadta a gazdasági minisztérium erre vonatkozó céges útmutatójának módosítását.

A nagyobb munkáltatók maguk tesztelhetik le alkalmazottaikat és családtagjaikat, 3,50 eurót kapnak az elvégzett tesztek után
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A módosítás szerint szerződés alapján egészségügyi szolgálat vagy maga a vállalat is végezhet tesztelést alkalmazottai és családtagjaik körében, amennyiben rendelkezik a mintavételi helyszín kialakításához szükséges tanúsítvánnyal és egészségügyi személyzettel.

A Matovič-kormány már a múlt héten elfogadta az erre vonatkozó útmutatót, mostanra abba beledolgozták az egészségügyi tárca észrevételeit. Ezek közt szerepelt a tesztelést végző autoritást illető pontosítás, aki elvégezheti magát a tesztelést, továbbá kötelességként szabták meg a cégek számára, hogy a pozitív alanyokat jelentsék a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatalnak az IS COVID nevű applikáción keresztül.

A gazdasági tárca a legalább 250 alkalmazottal rendelkező cégeknél ajánlja a saját tesztelést, ha viszont ennél kisebb cégek is szeretnének, akkor össze kell fognia több társaságnak és együtt elvégeznie.

A teszteket az egyes cégek számára az illetékes járási hivatal biztosítja, amely azokat a tesztelésre készülő cég nevében eljáró tesztelő autoritásnak adja át. Több cég esetén külön kérvényeket kell erre benyújtania a cégeknek és azokat a megbízott autoritás együtt juttatja el a járási hivatalhoz. A megmaradt teszteket vissza kell juttatnia a járási hivatalhoz abban az esetben, ha a tesztelés már nem folytatódik.

A védő felszerelést, illetve a veszélyes hulladék elszállítását a cégnek kell biztosítania. Az állam 3,5 eurós kompenzációt nyújt minden egyes elvégzett teszt után.

(TASR)