Nagyobb rendőri védelmet kapnak az egészségügyisek, mert annyi támadás éri őket

2021. október 6. - 14:15 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a központi válságstáb szerdai ülése után kijelentette, nagyobb rendőri védelmet biztosítanak az egészségügyi szakembereknek.

Nagyobb rendőri védelmet kapnak az egészségügyisek, mert annyi támadás éri őket
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A belügyminiszter szerint azért van szükség az oltócsapat tagjai, valamint a kórházi alkalmazottak védelmének megerősítésére, hogy ne érje őket verbális és fizikai támadás az oltást ellenzők részéről.

„Tény, hogy az egészségügyi szakemberek kapcsolatba kerülnek olyan emberekkel, akik fenyegetik őket, éppen ezért szükséges, hogy intézkedéseket foganatosítsunk, amelyek megakadályozzák ezeket az incidenseket” – mondta Mikulec.

Közölték, a központi válságstáb konkrét intézkedéseket fogadott el ennek érdekében. Ezek egy részét azonnal alkalmazzák is a gyakorlatban, a többiről még tárgyalni fognak a válságstáb következő ülésén.

Mikulec hozzátette, arról is tárgyaltak, hogy miként fognak tájékoztatni az ilyen támadásokról és az azokért kiszabott szankciókról.

A belügyminiszter szerint Hamran István országos rendőrfőkapitány határozza meg, hogy mekkora kapacitást és erőforrást lehet az egészségügyi alkalmazottak fokozott védelmére fordítani, egyúttal más biztonsági erők, például a hadsereg és a pénzügyőrség segítségét is kérik. Az aktuális helyzetet az egészségügyi miniszterrel fogják figyelni.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter értékelte a belügyminisztérium reakcióját.

„Tiszteletben tartjuk az egészségügyi személyzet munkáját, az egészségügyi minisztérium pedig nyíltan kommunikál arról, hogy a szakembereinket meg fogjuk védeni, és mindent megteszünk azért, hogy a munkájukat nyugalomban végezhessék” – emelte ki.

Mikulec szerint nemcsak az egészségügyi személyzetre, hanem a közeli hozzátartozóikra is kiterjed majd a védelem. Kiemelte, fontos, ha bárki fenyegetve érzi magát, jelezze azt a rendőrségnek.


(TASR)