Nagyon bűzlött valami a nagymegyeri vámosoknak a vegyesboltban, nagy fogás lett a vége

2023. december 6. - 11:23 | Régió

Hamis elektronikus cigarettákat találtak a Pénzügyi Hatóság (FS) munkatársai Somorján, egy vegyesboltban.

Nagyon bűzlött valami a nagymegyeri vámosoknak a vegyesboltban, nagy fogás lett a vége
Fotó: Pénzügyi Hatóság

A pénzügyőrök összesen 524 eldobható elektronikus cigaretta utánzatra bukkantak a boltban – közölte Iveta Zlochová, a Nagyszombati Vámhivatal szóvivője.

Az ellenőrök az elektronikus pénztárgépek használatára vonatkozó törvény és a szellemi tulajdonra vonatkozó előírások betartását ellenőrizték Nagyszombat megye területén, amikor a somorjai boltban megtalálták a hamis e-cigiket.

A nagymegyeri vámosok először ellenőrző vásárlást hajtottak végre az üzletben, és mivel az eladó nem regisztrálta a vásárlást a pénztárgépen, 330 eurós bírságot kapott.

Zlochová hozzátette, a boltban gyanúsan olcsón kínálták eladásra az elektronikus cigarettákat, ezért felmerült a szellemi tulajdonjogok megsértésének gyanúja is. A vámosoknak pedig nem csalt a szimatuk: ismert márkák hamisítványai voltak, amelyek eladásával megközelítőleg 9250 eurós anyagi kárt okoztak volna.

A vámosok arra is figyelmeztetik a lakosságot, hogy az ilyen típusú áruk utánzata komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. "Gyenge minőségű anyagokat vagy olcsó helyettesítőszereket használnak az előállításukhoz. Az utántöltők azon túl, hogy eltérő mennyiségű nikotint tartalmazhatnak, egyéb káros anyagok is lehetnek benne. A termékek nincsenek megbízhatóan bevizsgálva, nem esnek át semmilyen minősített vizsgálaton" - nyomatékosította a szóvivő.


(parameter)