Nagyon erős a gyanú, hogy a "dán" Ahmad akasztófára való terrorista

2019. november 12. - 19:06 | Belföld

Egy dán bíróság kedden elrendelte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik, Törökország által visszatoloncolt harcosának előzetes letartóztatását 27 napra.

 

Nagyon erős a gyanú, hogy a "dán" Ahmad akasztófára való terrorista
Illusztráció (wikipédia)

Ahmad Salem el-Haj ellen három pontban, köztük terrorizmus miatt emeltek vádat egy nappal azután, hogy visszatért az országba - jelentette a Ritzau dán hírügynökség a koppenhágai városi bíróságról. A vele szemben felmerült gyanú "nagyon erős" - mondta Lisbeth Christensen bíró a zárt ajtók mögött tartott tárgyalást követően. Ügyvédje szerint el-Haj nem vallotta magát bűnösnek.

Az egyik vádpontot a YouTube videómegosztó portálra 2013-ban feltöltött olyan videofelvételre alapozták, amelyiken el-Haj és három további ember látható, amint ismert dán állampolgárokat, köztük Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkárt és Naser Khader dán képviselőt ábrázoló fényképekre lőnek.

El-Haj 1991-ben a második legnagyobb dán városnak számító Aarhusban született hontalan palesztin szülők gyermekeként. A férfi 2013-ban Szíriába ment, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, az egyik első dán állampolgárként. Dániában 2014-ben, távollétében emeltek vádat ellene. Kedden pedig amiatt is vádat emeltek ellene, hogy tiltott területre utazott.

El-Haj 2017-ben súlyosan megsebesült egy bombatámadásban Szíriában, a koppenhágai bíróságon kerekesszékben jelent meg. A férfit szíriai feleségével és két gyerekével együtt Törökországba csempészték, ám a törökországi Kilis határvárosnál őrizetbe vették őket 2017 decemberében. A férfit Törökországban több mint négy év börtönbüntetésre ítélték, majd próbaidőre szabadon bocsátották.

Szintén kedden Mette Frederiksen dán miniszterelnök a parlamentben elmondta, arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy nézze meg, lehetséges-e növelni a külföldről hazatérő dzsihadista harcosok büntetését. "Ezek az emberek nem tartoznak Dániához" - fogalmazott.

MTI

Címkék: Dánia, dzsihadista