Nagyon kevés a körzeti orvos, de nehéz és drága a rendelőnyitás

2022. január 10. - 15:50 | Belföld

Szlovákiában továbbra is több mint 550 körzeti és gyerekorvos hiányzik, miközben a meglévők életkora egyre magasabb. A fiatal orvosok nem nagyon pályáznak erre a szektorra, ugyanis rettentően nehéz egy rendelőt felfuttatni.

Nagyon kevés a körzeti orvos, de nehéz és drága a rendelőnyitás
Fotó: TASR/AP

Aki szívesen nyitna rendelőt, annak az a legideálisabb, ha egy befutott rendelőt vesz át egy nyugdíjba vonuló orvos után. Azok viszont gyakran nem kevés pénzt kérnek ezért, miközben nem maga a rendelő a legértékesebb, hanem a páciensek, akik hozzá tartoznak. A törvény szerint viszont az egészségügyi dokumentációk nem képezhetik adásvétel tárgyát.

A rendelők átvétele különféle árakon mozog, általában több tízezer euróra rúgnak. Például nyugdíjba vonuló orvos egy befutott rendelőért, valamint a hozzá tartozó páciensekért több mint 100 ezer eurót is elkérhet.

Tomáš Szalay, a Pozsony Megyei Önkormányzat egészségügyi osztályának igazgatója szerint, ha a távozó és az érkező orvos meg tud állapodni, akkor az tulajdonképpen üzleti vállalkozás eladásának és vásárlásának felel meg, ami a törvény szerint legitim, és senkit sem lehet ebben megakadályozni.

A fiatal orvosoknak így kölcsönt kell felvenniük, hogy át tudjanak venni ilyen rendelőt. Saját rendelő nyitása nem kifizetődő, ugyanis több évbe is beletelhet, mire egy kezdő körzeti orvos tevékenysége jövedelmezővé válik. Szalay szerint nem egy olyan esetről tudnak, hogy a rendelőt nyitó körzeti orvosok nem tudtak annyi pácienst összeszedni, hogy vállalkozásuk önellátó legyen.

Michal Feik, a Pozsony Megyei Önkormányzat szóvivője szerint nem tanácsolják a kezdő orvosoknak, hogy megvásároljanak egy meglévő rendelőt, hanem forduljanak tanácsért az önkormányzathoz, amely 5 ezer eurós indulóbónuszt ad a kezdő orvosoknak.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint azok az orvosok, akik olyan járásban vállalkoznak, ahol nincs körzeti orvos, vagy a lakók számára nehezen elérhető, 2023-tól 60 ezer euróig terjedő támogatást kaphatnak.


(noviny.sk)