Nagyon kevés a varrónő, a kőműves és a hentes – az állam pénzzel csalogatná őket a szakiskolákba

2022. január 20. - 12:48 | Belföld

Hentes, kőműves, fémmegmunkáló, kémikus, operátor, varrónő – Szlovákiában ezek a szakmák hosszú idő óta hiánycikknek számítanak, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat ezért úgy döntött, hogy különféle előnyökkel tenné még attraktívabbá a szakmákat a pályaválasztók számára.

Nagyon kevés a varrónő, a kőműves és a hentes – az állam pénzzel csalogatná őket a szakiskolákba
Illusztráció (Fotó: TASR)

A senicai szakközépiskolában két évvel ezelőtt végzett az utolsó kilenc, hentesnek tanuló diák, tavaly és tavalyelőtt senki sem jelentkezett a szakra, noha az iskola biztosította a teóriát a tananyaghoz, valamint a szakmai gyakorlatot a myjavai Svan üzemben. Emellett a diákok nemcsak pénzjutalmat kaptak a szakmai gyakorlaton elvégzett munkáért, hanem minden hónapban élelmiszercsomaggal is jutalmazták őket. A cég emellett munkát kínált a friss abszolvenseknek.

A régióban évtizedek óta hiányoznak a hentesek, a myjavai üzemnek pedig úgy kellenek, mint egy falat kenyér. Hasonló helyzetben van a Gbeliben lévő elektrotechnikai szakközépiskola, amely a megyében egyedüliként kínál varrónői szakot. Jelenleg négy másodikos diákjuk van itt, de az új tanévre legalább öt lányt szeretnének felvenni.

Főként a következő szakmákban van hiány globálisan: kőműves, hentes, fémmegmunkáló, varrónő, kémikus, operátor, agrárüzlet, egészségügyi asszisztens.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, különféle előnyökkel próbálja csábítani a pályaválasztó diákokat a hiánycikknek számító szakágakra. Ez azt jelenti, hogy minden diákot havi 50 eurós ösztöndíjban részesítenek, emellett ingyenesen használhatják a városi tömegközlekedést, valamint az önkormányzat alá tartozó kollégiumokat. Az ösztöndíj az önkormányzati szakközépiskolák nyolc szakágára vonatkozik, és a tanév első és második évében folyósítják. Az önkormányzat a következő évre 25 ezer eurót különített el erre a célra. A listán szerepel az egészségügyi asszisztensi szak is, amely iránt ugyan van érdeklődés, de a járvány megmutatta, hogy az egészségügynek sokkal nagyobb erősítésre van szüksége.


(SME)