Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése

2022. augusztus 10. - 07:00 | Külföld

Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén - jelentette ki kedden Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője.

Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése
Fotó: AP/TASR

Mindemellett Kotyin a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett.

A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal.

Elmondta, hogy az orosz tüzérségi csapások megrongáltak három vezetéket, amelyek az atomerőművet összekapcsolják az ukrajnai hálózattal.

Kotyin szerint a tüzérségi támadások során egyes lövedékek a kiégett fűtőelemek lerakatának közelében csapódtak be, ahol erősen radioaktív anyagot tartalmazó 174 konténert tárolnak, s figyelmeztetett egy telitalálat esetleges veszélyeire is.

"Ez a legradioaktívabb anyag az egész atomerőmű területén. Azt jelentené, hogy az anyag szétszóródna a térségben, kialakulna egy radioaktív felhő és aztán már csak az időjárástól függ, hogy a felhő milyen irányba halad" - mondta Kotyin, hozzátéve, hogy komoly kockázatokról van szó.

Kotyin szerint Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli.

"Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizzsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra" - állította az ukrán Enerhoatom vezetője.

Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul. "A téli időszak előtt sürgősen el kell távolítanunk az oroszokat onnan, majd fel kell újítanunk az infrastruktúrát" - hangoztatta.

Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak. Közölte, hogy a legjobb megoldás lenne, ha az orosz erők kivonulnának és visszaadnák az ellenőrzést Ukrajnának, az atomerőmű védelmét pedig békefenntartókra bízhatnák.

Kotyin figyelmeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek nem tudnának biztonsági garanciát nyújtani egy esetleges helyszíni szemle során. Egy ilyen utat a legjobb lenne az ENSZ keretében megszervezni - tette hozzá.

(MTI)