„Nagyon sajnálom, nekem kéne a helyükön lennem“ – fordulatot vett Horváth Lehel és az oroszlán ügye

2019. február 14. - 22:14 | Régió

Csütörtökön újfent bíróság elé állt Horváth Lehel, akit azzal vádolnak, hogy fiával súlyosan bántalmazták a feleségét.

„Nagyon sajnálom, nekem kéne a helyükön lennem“ – fordulatot vett Horváth Lehel és az oroszlán ügye
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

Horváth Lehelt és fiát 2018 márciusában súlyos testi sértéssel és veszélyes fenyegetéssel gyanúsította meg a rendőrség. Egy nagyszabású akció keretén belül csótfai otthonában vették őrizetbe a folyamatban lévő dunaszerdahelyi maffiaügyben a hatóságokkal együttműködő, és fontos tanúként számon tartott férfit és fiát. A vád szerint Horváth a fiával súlyosan bántalmazta a feleségét. A nő első vallomásában, 2018 márciusában azt állította, hogy meg akarták etetni az oroszlánnal, az állat azonban nem bántotta. A feleség kritikus állapotban került a dunaszerdahelyi kórházba.

2018 októberében a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) testi sértésről gyilkossági kísérletre minősítette át a csótfai férfi és fia, Tibor ellen tavaly márciusban indított büntetőeljárás tárgyát. A következő tárgyalásra 2019. február 14-én került sor, és nem várt fordulat következett.

Csütörtökön a Nagyszombati Járási Bíróságon elsőként Horváth Lehelt hallgatták meg, aki főként olyan dolgokat kifogásolt, hogy az eddigi tárgyalások során a jegyzőkönyvben nem szó szerint jegyezték fel a szavait, emellett kínzás és hatalmi visszaélés miatt akar panaszt tenni. A bíró többször is felszólította Horváthot, hogy vallomásában térjen a tárgyra, ne ismételje körbe-körbe azokat, amik már elhangzottak.

Lehel úgy véli, a dunaszerdahelyi rendőrség meghamisította a bizonyítékokat, ez adta az alapot a meggyanúsításához, ami így szerinte törvénytelen és a szakértői vélemény is hamis adatokat tartalmaz.

A gyanúsított szerint felesége, Iveta alkoholos, illetve gyógyszeres befolyásoltság alatt állt, amikor a történteket követően vallomást tett, hiányos emlékei voltak az esetről, nem látta reálisan a helyzetet. Lehel arra is kitért, hogy felesége nyomás alatt, pszichológus jelenléte nélkül tett vallomást a kórházban.

Lehel elmondta: a büntetőfeljelentést író vizsgálótiszt azért nem biztosított pszichológust a nő vallomástételére, hogy ne tűnjön fel, hogy az egészet nyomás alatt teszi. Szerinte ezzel azt akarták elérni, hogy fiával együtt előzetes letartóztatásba helyezhessék.

Felesége írásban bevallotta, hogy hamisan tett feljelentést ellene és fia ellen, ezért indítványozta, hogy újra vallomást tehessen és elmondhassa az igazságot. Annak ellenére, hogy Lehel korábban figyelmeztette a hatóságokat, hogy felesége gyógyszereket szedett és alkoholt ivott rá, állítólag ezzel senki nem foglalkozott.

„Meggyőződésem, hogy a feleségem a mai napig nem emlékszik arra, mi történt a baleset után“ – jelentette ki Lehel, aki szerint felesége 2018. július 3-án bevallotta, hogy ő beszélte rá lányát a történtek hamis vallomástételére.

Horváth Lehel vallomásában határozottan elutasította az ellene felhozott vádakat. „Banánköztársaságban élünk“ – jegyezte meg, majd hozzátette: az egész vádiratot hazug módon írták meg, olyan információkat tartalmaz, amelyeket szerinte csak az ügyet vizsgáló rendőrök foglalt bele.

Iveta 2018. március 6-án tett vallomásában az állt, hogy Lehel és fia, Tibor azt kiáltották a nőnek, hogy „most megdöglesz“. Lehel szerint ezzel nem fenyegették a nőt, csupán sértegették.

A vádirat szerint Lehel és fia ütötték-rúgták a nőt, ami a gyanúsított szerint azért képtelenség, mert akkor legalább 40 véraláfutásos nyomnak kellett volna rajta lennie, nem pedig tíznek.

„Ha két ilyen felnőtt ember így támadna egy nőt, akkor az oroszlánnak már nem lett volna kit megölnie“ – tette hozzá Lehel.

Ezt követően Iveta állt a bíróság elé, aki most azt mondta, hogy korábban hamis vallomást tett férje és annak fia ellen.

„Az egész helyzet teljesen máshogy történt, nem úgy, ahogy az a médiában megjelent. Nem az én szavaim voltak a vallomásban, egy baleset történt“ – mondta Iveta, aki kidolgoztatott egy másik szakértői véleményt is, ugyanis az elsővel nem értett egyet.

„Amikor kórházba kerültem, egyáltalán nem voltam olyan állapotban, hogy vallomást tegyek. Azt sem tudtam, kivel beszélek, ezt pedig kihasználták a rendőrök“ – tette hozzá. „Nem bántottak, nem akartak megölni. Szeretem őket, egy család vagyunk. Sokat veszekedtünk, voltak félreértések, főleg a gyereknevelés kapcsán, de így szerettük egymást. Így élünk sajnos, mint egy olasz család.

Nagyon sajnálom, nekem kéne a helyükön lennem.“

Az ügyész kérésére, hogy mesélje el, pontosan mi történt, Iveta azt felelte: az apósa és anyósa elvesztése miatt nagyon nehéz volt számára az az időszak. Akkoriban elhanyagolta a házimunkát is, amiért a férje mérges volt, a stressz miatt pedig gyógyszereket szedett. Aznap bevette a nyugtatókat, majd bort ivott.

„A férjem absztinens, de nekem vannak problémáim az alkohollal, ha stresszes időszakot élek meg. Aznap este eljött a fiam és veszekedtünk, szidtuk egymást. A kiabálás miatt az oroszlán is zaklatott lett, és amikor meg akartam etetni, felugrott és a rácshoz szorított, amely során beütöttem a fejem és a földre estem. Lehel és Tibor bezárták az oroszlánt és elhúztak a ketrec közeléből“ – mondta Iveta.

A nő állítása szerint nem bántották őt, épp ellenkezőleg, a segítségére siettek. Az eset idején lányaik, valamint a család barátja is ott tartózkodott.

Másnap reggel Lehel elvitte őt az édesanyjához, de zárva volt a kapu. Mivel nem tudott bejutni, elment Dunaszerdahelyre, ahol feljelentést tett a férje ellen.

A nő elmondta: főként ő etette az oroszlánt, minden nap rengeteg időt foglalkozott vele. Amikor még az állat kisebb volt, a gyerekeik gyakran játszottak vele, de amikor már nagyobb lett, már óvatosabbak voltak.

Horváth arra kérte Ivetát, hogy mesélje el a bíróságnak, hogyan élt velük az oroszlán. „Szimbánk úgy élt velünk, mint a harmadik közös lányunk, talán hároméves koráig. Minden nap bent volt a házban köztünk. Az asszony azt is elmondta, az oroszlán Lehelnek fogadott szót.

A nő állítja, konkrétan sosem panaszkodott Kádárnak.

A nő elmesélte, miután bevitték a kórházba és túl volt a beavatkozásokon, két rendőr jelent meg nála. „Arra emlékszek, hogy az egyik rendőr térden állva kérlelt, hogy segítsek neki becsukatni a férjemet” – mondta a nő Horváth kérdésére válaszolva, majd hozzátette, a rendőrrel 5-10 percet beszélt, ők viszont majdnem két órán át egyeztettek, hogy mit írjanak a dokumentumokba.

A nő azonban most azt állítja, semmi sem igaz az akkori vallomásából, az sem, hogy bárki bántalmazta volna. A bíró nagy sóhaj után közölte, hogy nincs több kérdése.

Horváth hangsúlyozta, baleset történt, a nő be volt rúgva, a rendőrök pedig ezt használták ki: „A dunaszerdahelyi rendőrök meg akartak gyilkolni, lőttek a diszkómra. Azért történt ez az egész, mert magas rangú rendőrökre tettem feljelentést, ez a bosszú” – utalt vissza Lehel a korábban történtekre, majd hozzátette, felesége most igazat mondott, és minden úgy történt, ahogy azt a mai kihallgatáson elmondta.

A bírósági tárgyalás második szakaszában a tanúk meghallgatása következett.

A csallóközi maffiaperben vádlott Kádár Krisztián a börtönből jelentkezett vallomástételre. A bíróság előtt elmondta, tudomása szerint Horváth Lehel többször fizikailag bántalmazta a feleségét és meg is akarta öletni.

„2007-ben ott voltam Lehelnél a csótfai házában Sátor Lajossal együtt. Akkor hallottam, ahogy üti veri a feleségét. Ezen a találkozón Horváth Lehel arra kérte Sátor Lajost, hogy segítse megölni a feleségét, Ivetát” – mondta Kádár

Kádár azt állította, hogy a nő segítséget kért tőle, mert Lehel megint fenyegette őt, Kádár viszont félt Horváthtól: „Pontosan tudom, ki Horváth Lehel és mire képes. Egy agresszív pszichopata, akinek semmilyen érzései nincsenek az emberek felé.”

Kádár szerint 2014-ben Horváth Lehel azt mondta neki, az lenne a legjobb, ha a feleségét megenné az oroszlán. A tanú még hozzátette, Horváth a gyerekeit – akik az előző házasságából születtek – is úgy nevelte, hogy semmi tiszteletet nem tanúsítottak a felesége iránt.

Horváth Lehel lehetőséget kapott, hogy reagáljon Kádár vallomására. Szerinte Kádár egész vallomása hazugság, és azt is elmondta, Kádár azért hazudik róla a bíróságon, mert nem teljesítette Kádár kérését azzal kapcsolatban, hogy hazudjon a hatóságoknak, hogy ő kibújhasson a felelősség alól.

„Hányszor voltál életedben nálam?” – kérdezte Horváth Kádártól, aki 20-ra tippelt. Erre Horváth visszakérdezett, hogy mi zajlott le azokon a bizonyos találkozókon, de Kádár ezt sem fejtette ki. Lehel ezután még több olyan kérdéseket is feltett Kádárnak, amelyek nem kapcsolódtak az ügyhöz, ezért a bíró elutasította azokat.

A következő tanú Horváth Lehel egyik fia volt, aki rövid vallomásában csupán annyit mondott, apja sosem bántotta a mostohaanyját.

A bíróság ki akarta hallgatni Horváth Lehel anyósát is, az asszony azonban nem volt hajlandó vallomást tenni rossz egészségi állapotára hivatkozva.

Az ügyész a tárgyalást követő nyilatkozatában elmondta, a sértett már a vádelőkészítés során megváltoztatta a vallomását, és a szakértői jelentések is igazolták, hogy a szóban forgó oroszlán nem okozhatott ilyen sérüléseket a sértettnek.

Horváth Lehel 2016 óta védett tanúként szerepelt a csallóközi maffia ellen zajló büntetőeljárásban. A csótfai férfi volt az, aki 2016-ban életét féltve úgy döntött, felkeresi a rendőrséget, és vádalku ellenében kitálal a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia által 2001 és 2010 között elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekről, gyilkosságokról. Horváth már csak azért is tudott ezekről sokat, mert bizonyos gyilkosságok az ő csótfai birtokán történtek, melyek áldozatait rendszerint ő temette el egy munkagéppel.

(db,tt)