Nagyon valószínű, hogy már december 7-én visszatérhetnek a diákok az iskolapadokba

2020. november 25. - 19:20 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter kedden azt a megbízást kapta a központi válságstábtól, hogy hétfőig dolgozza ki, milyen feltételek mellett térhetnek vissza a diákok december 7-től az iskolapadokba.

Nagyon valószínű, hogy már december 7-én visszatérhetnek a diákok az iskolapadokba
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, az iskolák újranyitását a diákok, a szülők, valamint az iskolai alkalmazottak rendszeres tesztelésével oldanák meg.

Az oktatásügyi miniszternek az önkormányzatokkal és az iskolák fenntartóival közösen kell kidolgozni az újranyitásra vonatkozó tervet. „Az oktatási miniszter feladata lesz a Szlovákiai Városok Uniójával, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével, az önkormányzatokkal és az iskolafenntartókkal együttműködve kidolgozni a konkrét tervet arra, hogy rendszeresen teszteljék a diákokat és a szüleiket, hogy mielőbb újra iskolába járhassanak a gyerekek" - mondta Matovič. A miniszterelnök azt szeretné, hogy a rendszer az elkövetkező hónapokban már működjön. Szerinte ez visszatérés a közösségi tesztelés tervéhez.

A kormányfő úgy véli, ezzel a megoldással lehetővé teszik, hogy a gyerekek karácsony előtt még két hétig iskolába járhassanak. „A közösségi tesztelés rendszere fenntartható, és segít, hogy túléljük a ránk váró nehéz telet, és abban is, hogy működhessen az oktatás" - mondta a miniszterelnök. A rendszeres tesztelés szerinte nagyon fontos, hogy az iskolás gyerekek családja is biztonságban legyen.

A miniszterelnök szerint a megoldás részleteivel meg kell várni az oktatási minisztert. Elmondása szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy a legkockázatosabb régiók iskoláiban hetente egyszer letesztelik a diákokat, a szülőket és alkalmazottakat. A közepes kockázatú régiókban kéthetente, az kevésbé kockázatosakban háromhetente tesztelnének. „De várjuk meg, amíg az oktatási miniszter választ ad arra, hogy meg tudja-e ezt oldani" - jegyezte meg Matovič.

Ha fertőzést észlelnek egy osztályban, antigénteszttel szűrnének minden gyereket. A miniszterelnök szerint egy ilyen megoldás kényelmesebb lenne a gyerekek számára. A költségeket az állam állná, de a tesztelést az iskolának és a fenntartónak kellene megszerveznie.

Az iskolák újranyitására vonatkozó döntést a központi válságstáb valamennyi tagja megszavazta és senki sem tartózkodott – közölte Jaroslav Naď védelmi miniszter.

Az alapiskolák felső tagozatos diákjai október 26-án álltak át a távoktatásra. Ugyancsak otthonról tanulnak a középiskolás diákok is. A főiskolai hallgatók számára várhatóan a téli szemeszter végéig marad a távoktatás.

Jelenleg az óvodások és az alsó tagozatos diákok járhatnak iskolába, valamint a felső tagozatos, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók.

Az oktatási szakszervezetek is sürgetik a tanulók visszatérését az iskolába. Ez ügyben a parlamenten kívüli Spolu falhívást fogalmazott meg, amit több mint 10 ezren írtak alá.

Kapcsolódó cikk:
Matovič megerősítette: nem lesz országos tesztelés december első hétvégéjén!


(TASR/para)