Nagyon veszélyes a helyzet Csehországban, több mint 500 tűzoltó küzd a lángokkal

2022. július 27. - 12:52 | Külföld

Tűzoltó helikoptereket vetettek be a cseh-német határon fekvő České Švýčarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban, hogy megakadályozzák a vasárnap óta a térségben pusztító erdőtüzet - jelentette a prágai közszolgálati rádió szerda reggel.

Nagyon veszélyes a helyzet Csehországban, több mint 500 tűzoltó küzd a lángokkal
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints a fotóra!

A helyszínen dolgozó tűzoltók száma már meghaladja az ötszázat.

Milan Rudolf, a régió tűzoltóságának szóvivője a rádióban elmondta, hogy kedden délután a két cseh helikopter mellé egy lengyel helikopter is érkezett, míg szerda reggel Szlovákiából és Olaszországból is helikopterek érkeztek, amelyek azonnal bekapcsolódnak a tűzoltásba.

A legfrissebb jelentések szerint továbbra is mintegy 1000 hektárnyi erdő ég Prágától 70 kilométerre nyugatra, s a füst, az erdőtűz szagát a cseh fővárosban is érezni. A Hřensko település melletti cseh-német közúti határátkelő zárva van. Bár szerdára virradóra a tűz nem terjedt tovább, de miután reggel újra felélénkült a szél, a tűzoltók nagyon veszélyesnek tartják a helyzetet - fejtette ki a szóvivő.

A nyugat-csehországi erdőtűz keddre virradóra átterjedt Németország (a Szász-Svájc Nemzeti Park) sziklás-erdős területére is. A német hírügynökség jelentése szerint szerda reggel a tűz mintegy 250 hektáron égett Németországban.

Szerda reggelig mintegy 450-en kényszerültek elhagyni lakhelyüket három, a tűz által veszélyeztetett településen. Az apró falvakat - Mezná, Mezní Louka, Hřensko, Vysoká Lípa - és a kedvelt turisztikai térségben lévő különféle üdülőházakat a tűzoltóság és a rendőrség felügyeli. Kiürítették a térségben lévő nyári gyerektáborokat is.

Ústí régió vezetése pedig szerdától teljes egészében lezárta a nemzeti parkot, és megtiltotta az erdők látogatását az egész térségben.

Zdeněk Nekula mezőgazdasági miniszter közölte: már az éjjeli órákban elkezdték a tűz által sújtott terület körbeszántását, hogy ezzel is akadályozzák a tűz továbbterjedését.


(MTI)