Nagyot fordult a világ: Pellegrini a nemzetiségi iskolák támogatását tervezi 

2018. július 3. - 19:30 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) a keddi, mezőlaborci kihelyezett kormányülésen elmondta, hogy bár a hatékonyság és a jobb minőségű oktatás biztosítása egyes kisiskolák bezárását követelte, azokon a helyeken, ahol nemzetiségi nyelvű kisiskolákról van szó, nem a hatékonyság lesz a fő szempont, hanem annak a jognak a biztosítása, hogy mindenki a saját kisebbségi nyelvén tanulhasson. 

Nagyot fordult a világ: Pellegrini a nemzetiségi iskolák támogatását tervezi 

Pellegrini szerint ez azt jelenti, hogy azokat a kisiskolákat, amelyek tanítási nyelve a ruszin, továbbra is támogatni fogják, és a kormány nem fogja tisztán gazdasági okokból szorgalmazni ezeknek a bezárását.

Martin Karaš, a Szlovákiai Ruszin Megújhodás elnöke nemrég azt közölte a TASR-rel, hogy a hivatalos statisztikák szerint több mint 55 ezer ember tartja magát ruszin anyanyelvűnek Szlovákiában. „Feltételezzük, hogy ez a szám kettő- vagy akár háromszor ekkora is lehet” – jegyezte meg. Elmondása szerint 33 ezren vallották magukat ruszin állampolgárnak.
A Mezőlaborci járásban csak Csebényben (Čabiny) működik ruszin tanítási nyelvű óvoda. A községben két évvel ezelőtt bezárták az alapiskolát az alacsony diáklétszám miatt.

tasr