Nagypakai falunap 2015 – a ki- és betelepítettekről is megemlékeztek

2015. augusztus 16. - 20:23 | Régió

Tizenegyedik alkalommal rendeztek falunapot a Somorja melletti községben.

Nagypakai falunap 2015 – a ki- és betelepítettekről is megemlékeztek
Koszorúznak a péteri küldöttség tagjai (Lelkes Vince felvételei)

Az eseménysorozat a helyi Szent László római katolikus templomban ökumenikus szertartással vette kezdetét, ahol a II. világégés után Pakáról kitelepített, illetve Pakára betelepített szlovákiai és magyarországi lakosságról is megemlékeztek. Az istentisztelet után a résztvevők megkoszorúzták a faluközpontban álló háborús emlékművet, továbbá a Barátság Fáinál elhelyezett emléktáblát.

A barátság fáit a magyarországi testvértelepülések, Péteri és Vaskút, valamint Nagypaka elöljárói ültették közösen 2013-ban, egyrészt a kitelepítések emlékére, másrészt a községek közti hármasegységet szimbolizálandó. A kegyelet koszorúit szombaton délután Ivan Seňan (Nagypaka), Alszegi Zoltán (Vaskút) és Molnár Zsolt (Péteri) polgármesterek helyezték el az emlékműveknél.

A közönség egy része
A közönség egy része

A kultúrműsorban felléptek Péteri község hagyományőrző csoportja, az Arizona együttes, Ricco és Claudia, az X-Factor döntősei és mások. A gyermekeknek szórakoztató foglalkozásokat tartottak a szervezők, bemutatkoztak járműveikkel a veterán motorosok.

Az Arizona együttes
(Az Arizona együttes)

Az ételről és italról a helyi sportklub és a Csemadok alapszervezet tagjai gondoskodtak.

(lel)