Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett a török haditengerészet

2019. február 27. - 13:41 | Külföld

A Török Köztársaság történetének legnagyobb tengeri hadgyakorlatát kezdte meg a török haditengerészet - jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

Egyúttal ez az első tengeri hadgyakorlat, amely a Törökországot övező vizek mindegyikére, a Fekete-tengerre, az Égei-tengerre és a Földközi-tengerre is kiterjed. A gyakorlat, amely összesen mintegy 462 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet érint, a Kék Haza 2019 nevet viseli és március 8-ig tart.

A manőverekben 103 hajó vesz részt, egyebek mellett 13 fregatt, hat korvett, 16 rohamcsónak, hét tengeralattjáró, hét aknászhajó, 14 járőrhajó, 22 partraszállító hajó és egy oktatóhajó, de repülők, helikopterek és drónok is segítik a csapatmozgást.

A hadgyakorlat célja a műveleti készültségi szint növelése.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter múlt csütörtökön közölte: Törökország két fúróhajóval megkezdi a Ciprus környéki szénhidrogénmezők (kőolaj, földgáz) feltárását. Cavusoglu hangsúlyozta: a Földközi-tenger tartaléka Ankara számára stratégiai kérdés. Nem fogják hagyni, hogy a törökök, köztük a ciprusi törökök jogai sérüljenek - szögezte le. A Földközi-tengeren Törökország nélkül semmit nem lehet tenni - hangoztatta Cavusoglu.

Ankara szerint a sziget déli részén található, nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaságnak nincs joga földgázmezők után kutatni a térségben. A török külügyminisztérium korábban úgy vélekedett, hogy a ciprusi görögök nem tartják tiszteletben a sziget török lakosságának természeti erőforrásokhoz való elidegeníthetetlen jogait, és veszélybe sodorják a régió békéjét. Ankara ugyanakkor a külföldi vállalatokat is felszólította, hogy ne támogassák Nicosia tevékenységeit.

A szigetország 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió miatt két részre szakadt. Törökország nagyjából 35 ezer katonát állomásoztat a sziget másik felén, a kizárólag általa elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság területén.

(MTI)