Nagyszabású kiállítással emlékeznek meg Rómában Raffaello halálának 500. évfordulójáról

2020. február 25. - 09:11 | Kultúra

Minden idők legnagyobb Raffaello-kiállításával emlékeznek meg Rómában a reneszánsz olasz festő és építész halálának 500. évfordulójáról.

Nagyszabású kiállítással emlékeznek meg Rómában Raffaello halálának 500. évfordulójáról
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az olasz elnöki palota, a Quirinale egykori istállójában (Scuderie) az urbinói születésű mester több mint 200, együttesen 4 milliárd euróra biztosított festményét és grafikáját tekintheti meg a nagyközönség március 5. és június 2. között.

Rómában az év egyik kulturális szenzációjának számító tárlatot hétfőn mutatták be a sajtónak. Elővételben már 70 ezer belépőjegyet eladtak.

A kiállításon Raffaellónak egyebek közt a párizsi Louvre-ban, a londoni British Museumban, a madridi Pradóban a washingtoni National Gallery of Artban, a lille-i Szépművészeti Múzeumban, a müncheni Alte Pinakothekben és a firenzei Uffiziben őrzött remekműveit láthatja a közönség. Elsőként látható együtt II. Gyula és X. Leó pápa portréja - utóbbi frissen restaurálva -, amelyekkel római éveiben Raffaello teljes mértékben tanúbizonyságát adta művészi képességeinek.

Soha eddig nem lehetett Raffaello ennyi művét együtt látni. Egyedülálló alkalom, amelyet nem szabad kihagyni - hangsúlyozta a sajtóbejáráson Eike Schmidt, a szervező intézmények közé tartozó firenzei Uffizi képtár igazgatója.

A sokoldalú művészként, régészként és várostervezőként is ismert Raffaello 1483. április 6-án született Urbinóban, és 1520. április 6-án hunyt el Rómában. A budapesti Szépművészeti Múzeum két művét őrzi: a befejezetlen Esterházy Madonnát és az Ifjú arcképét.

(MTI)

Címkék: Raffaello