Nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítás nyílik a Buckingham palotában

2019. május 24. - 14:05 | Kultúra

Leonardo da Vinci vázlataiból és rajzaiból nyílt kiállítás pénteken a londoni Buckingham palotában. A szervezők szerint több mint 65 éve nem rendeztek ilyen nagyszabású tárlatot a reneszánsz művész munkáiból.

Nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítás nyílik a Buckingham palotában
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Leonardo da Vinci: A Life in Drawing című kiállítás halálának 500. évfordulóján állít emléket a művésznek. A Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik.

A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat.

"A rajzok rávilágítanak, hogy Leonardo szobrászként, építészként, mérnökként és tudósként is jelentős munkát végzett"

- emelte ki Martin Clayton, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy a reneszánsz eszményt megtestesítő Leonardo rendkívül szerteágazó alkotótevékenységét a rajzolás köti össze.

A kiállításon Leonardo két, még életében róla készült és fennmaradt portréját is bemutatják, ezek egyike, amelyet először láthat a közönség, egy tanítványától származik. Clayton szerint utóbbi portré különösen azért izgalmas, mivel az élete végén járó mestert ábrázolja, egy olyan hús-vér embert, aki pályája végére számos dolgot elért, de kudarcai is voltak.

A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok. Megtekinthetőek a kéztanulmányok, amelyeket a Háromkirályok imádása című festményéhez rajzolt, s amelyek ultraibolya-vizsgálatakor kiderült, hogy más "eltűnt" rajzai is vannak a lapon.

Clayton hangsúlyozta, hogy a kiállítás látogatói teljes képet alkothatnak Leonardo da Vinciről.

(MTI)