Nagyszabású NAKA-akció: a belügy inspekciós csoportjának tagjai végezték bilincsben, akik Čurilláékat vizsgálták

2023. augusztus 17. - 09:20 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel nagyszabású akciót hajtott végre, amely a belügyminisztériumi inspekció Oblúk nevű csoportjának egykori tagjai ellen irányult.

Nagyszabású NAKA-akció: a belügy inspekciós csoportjának tagjai végezték bilincsben, akik Čurilláékat vizsgálták
Illusztráció (Fotó: TASR)

A TV Noviny szerint a csütörtöki akció során a csoportnak legalább két tagját őrizetbe vették. A razzia a kora reggeli óráktól tart. A Pluska szerint a NAKA egységei a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetőjénél, Michal Aláčnál is jártak, de nem találták otthon. Emellett Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgatónál, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBÚ) is akcióztak a rendőrök.

Az Aktuality szerint az őrizetbe vett személyek között van Michal Vyšváder nyomozó is, aki az Oblúk csoport tagja volt.

A belügyminisztérium megerősítette, hogy az akció során őrizetbe vett személyek korábban a nyomozócsoport tagjai voltak, viszont jelenleg nem tartoznak a belső ellenőrzési hivatal (ÚIS) kötelékébe.

Az Oblúk csoport a múltban Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin és Milan Sabota NAKA-nyomozók ellen folytatott vizsgálatot.

Mint ismert, a Pozsonyi III-as Járásbíróság 2021 szeptemberében helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A rendőrség belső ellenőrzése nem egész egy év után, tavaly júniusban újabb NAKA-nyomozókat gyanúsított meg. Az eset ismét azzal állt összefüggésben, hogy a NAKA nyomozást indított a belső ellenőrzés csapata és a titkosszolgálat emberei ellen korrupció gyanúja miatt. Legutóbb két NAKA-nyomozó ellen indítottak eljárást, akik lehallgatásokat rögzítettek a rendőrök irodáiban.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel gyanúsította az inspekció, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2021. október 1-jén döntött a NAKA elitnyomozóinak szabadlábra helyezéséről. Čurilla és Ďurka ezt követően kártérítést követelt az előzetesben töltött két hét miatt.

-para-