Nagyszabású nemzetközi emlékkonferencia zajlik Dunaszerdahelyen

2023. április 22. - 12:45 | Régió

A modern magyar magánjog atyjának tartott, Dunaszerdahelyen született Szladits Károly emlékére két évvel ezelőtt avattak szobrot a Csaplár Benedek VMK előtti parkban, a 2021-es évet Szladits emlékévnek hirdették ki, emellett utcát is elneveztek róla. A nagy Szladits - ahogy a jogásztársadalom emlegeti őt - munkássága előtt tisztelegve pedig idén első alkalommal egy nemzetközi emlékkonferenciát is szervezett a Közép-európai Alapítvány (CEF) a dunaszerdahelyi városháza dísztermében, mely a késő délutáni órákig tart.

Nagyszabású nemzetközi emlékkonferencia zajlik Dunaszerdahelyen
Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Az emlékkonferenciára meghívást kapott Varga Judit és Viliam Karas, Magyarország és Szlovákia igazságügyi minisztere, utóbbi viszont az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, őt Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár helyettesíti.

Az egésznapos konferencián számos szakmai előadást hallgathatnak meg a résztvevők a Szladits munkásságáról, a magánjog, közjog és a névjog területéről. Az előadók között több ország, Szlovákián és Magyarországon kívül Románia és Szerbia magas rangú volt vagy jelenlegi tisztviselői is szerepelnek, többek között Sulyok Tamás, a magyar Alkotmánybíróság elnöke, JánŠikuta, a szlovák Legfelsőbb Bíróság elnöke, Ľuboš Szigeti, a szlovák Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Patyi András, a budapesti Kúria elnökhelyettese, Marek Števček, a Pozsonyi Comenius Egyetem rektora, Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírója, továbbá volt vagy jelenlegi román, szerb és szlovák alkotmánybírók illetve legfelsőbb bírók.

Az előadásokat Mészáros Lajos egykori szlovákiai alkotmánybíró, illetve Pfundtner Edit moderálják.

(parameter)