Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat vette kezdetét Fehéroroszországban

2023. szeptember 1. - 17:56 | Külföld

Megkezdődött pénteken a szovjet utódállamok egy részét magában foglaló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) tartozó országok közös hadgyakorlata Fehéroroszországban - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat vette kezdetét Fehéroroszországban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A tájékoztatás szerint a szeptember 6-ig tartó - Harci testvériség 2023 fedőnevű - hadgyakorlat tulajdonképpen öt különböző gyakorlatot foglal magában fehérorosz, orosz, tádzsik, kirgiz és kazah kontingensek részvételével. Az Együttműködés fedőnevű manőver keretében az ODKB közös gyorsreagálású ereje (KSZOR) egy válsághelyzet rendezését gyakorolja az ODKB kelet-európai régiójában. A hírszerzési alakulatok a Keresés, a logisztikai alakulatok az Eselon, a radiológiai, biológiai és vegyvédelmi, valamint az egészségügyi alakulatok az Akadály, a katasztrófavédelmi egységek pedig a Szikla fedőnevű gyakorlatban vesznek részt.

A több mint 2500 katona, továbbá 500 katonai és különleges műszaki eszköz segítségével végrehajtott manőverek során egyebek között a sérült haditechnikai eszközök javítását, illetve a KSZOR alakulatainak üzemanyaggal való ellátását, valamint sebesültek evakuálását gyakorolják.

Kísérletképpen kialakítanak egy tábori pékséget is. A minszki minisztérium szerint az üzem naponta 500 kilogramm kenyeret termel, de képes akár napi hat tonna terméket is előállítani.

MTI