Nagyszabású pénzhamisító hálózatot számoltak fel Portugáliában

Európa egyik legnagyobb pénzhamisító hálózatát sikerült felszámolni Portugáliában, az ügyben öt gyanúsítottat vettek őrizetbe - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) hétfőn Hágában.

Nagyszabású pénzhamisító hálózatot számoltak fel Portugáliában
Fotó: Pixabay

Értesülések szerint a pénzhamisító banda vezérét, egy hosszú bűnlajstrommal rendelkező portugál férfit is sikerült  kézre keríteni Kolumbiában.

Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Portugáliában összesen több mint 1,3 millió névértékű bankót foglaltak le a hatóságok - közölte a műveletet összehangoló Europol.

Szakértők szerint ez volt a második legnagyobb hamísító hálózat, amely az úgynevezett darkneten - az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által  előszeretettel  használt részében - ténykedett.

Az Europol tájékoztatása szerint a banda 2017 óta működött, s több mint 26 ezer hamis bankjegyet, többnyire 50 eurós bankókat "gyártott".

A nyomozók szerint a hamis bankjegyek rendkívül magas minőségben készültek, a bűnözők még arra is ügyeltek, hogy biztonsági papírt, hologramokat, vízjeleket és az ultraibolya fény mellett látható tintát alkalmazzanak.

MTI