Nagyszabású rendőrségi akció: adócsaló bűnszervezetre csaptak le, 250 ezer euró készpénzt foglaltak le

2021. július 23. - 13:54 | Régió

A rendőrség és pénzügyőrség nagyszabású akciót hajtott végre, amely során hat személyt vettek őrizetbe adócsalás gyanújával.

Nagyszabású rendőrségi akció: adócsaló bűnszervezetre csaptak le, 250 ezer euró készpénzt foglaltak le
Fotók: Rendőrség (Facebook)

A Trávnikár nevű fedőakciót több hónapja tervezték, az operatív információk alapján pedig hétfőn a kora reggeli órákban hajtották végre. A rendőregységek egy időben végeztek el több házkutatást Nagyszombat, Trencsén és Pozsony megyében.

Az akció során hat 35 és 50 év közötti férfit vettek őrizetbe, többségében cégek ügyvezetőiről, valamint olyan személyekről van szó, akik vállalatok nevében intézkedtek. A gyanú szerint bűnszervezet formájában legalább 2017 óta gyanús pénzügyi tranzakciókat hajtottak végre, amelyek különféle módon kedveztek nekik az adóelszámolásban. Különféle fiktív műveleteket vittek véghez, meg nem valósított szolgáltatásokért állítottak ki számlát, miközben az adóidőszakban az adóhivatalon keresztül nagyobb mértékű áfát igényeltek vissza.

A razzia során könyvelési iratokat, számításokat, valamint 250 ezer euró készpénzt foglaltak le. Az őrizetbe vett személyeket adócsalással gyanúsították meg. Mivel négy gyanúsítottnál fennállt a veszélye, hogy további bűncselekményeket követhetnek el, a nyomozó indítványozta az előzetes letartóztatásukat. A Nagyszombati Járásbíróság egy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, hármat pedig szabadon engedett. Az elkövetők megközelítőleg 160 ezer eurós kárt okoztak az államnak, tettükért 12 éves szabadságvesztés fenyegeti őket.


-para-