Nagyszabású tüntetésekre készülnek Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulóján

Ismét tüntetést szerveznek a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) mozgalom tagjai.

Nagyszabású tüntetésekre készülnek Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulóján
Fotó: Cséfalvay Á. András

A Tisztességes Szlovákiért ezúttal február 21-re, Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulójára szervez tüntetést.

A tüntetés a tervek szerint a megszokott módon 17 órakor kezdődik Pozsonyban az SNP téren, valamint további nagyobb városok főterein. Kassán várhatóan 18 órakor, Besztercebányán pedig 17 órakor kezdődik majd a demonstráció, de a részletek addig még módosulhatnak.

A tüntetések szervezői hangsúlyozzák, az elmúlt egy évben többször is összegyűltek a tereken, és hangot adtak követeléseiknek.

Mint fogalmaznak, nem aroganciát és gyűlöletet akarnak kelteni, hanem tisztességet és igazságot követelnek a hazugság és a populizmus helyett.

Tavaly több tüntetést szerveztek országszerte és külföldön is az újságíró és párja meggyilkolását követően. A demonstrációk hatására mondott le Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is.

A tüntetések szervezői azt állítják, továbbra sem teljesültek a követeléseik, amelyek legfőbb pontja a gyilkosság kivizsgálása.

A szervezők kedden ismertették az újabb tüntetés időpontját, miután Denisa Saková belügyminiszter bejelentette, beleavatkozik a Kuciak-ügy vizsgálatába: a Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic meggyilkolásának előkészítése miatt indított nyomozást kivonja a Kuciak-ügyön dolgozó rendőrök hatásköréből.

„Azt látjuk, hogy egyes politikusoknak továbbra sem okoz problémát felhasználni a gyűlöletet és a konspirációt mint munkamódszert. (...) Szégyelljük magunkat a közszférában lévő emberek durvasága és cinizmusa miatt” – írták a szervezők a közösségi oldalon.

„Amennyiben előbbre akarunk lépni, ismernünk kell azoknak a nevét, akik megrendelték a gyilkosságot” – hangsúlyozzák. Az aktivisták szerint az emberek az elmúlt egy évben többet tudtak meg, mint eddig valaha.

„Nem állhatunk le. A gyilkosság megváltoztatta Szlovákiát, mi pedig nem adjuk fel, folytatni fogjuk. Mindenki közülünk, mindenki, aki kijön a terekre, mindenki, aki figyelemmel kísérte a történéseket és aktívan érdeklődött, egy nagy közösség része, amelyre vártunk, és egyre többen vagyunk” – írták a szervezők.

(DenníkN)