Nagyszombat megyében nőtt az egyik legnagyobb mértékben a halálesetek száma márciusban

2022. április 26. - 10:22 | Belföld

Szlovákiában márciusban 5701-en haltak meg, ami idén az eddigi legmagasabb szám. Nagyobb mértékben nőtt az elhalálozások száma Trencsén, Nagyszombat és Kassa megyében, itt több mint 21 százalékkal haladta meg a pandémia előtti átlagot. Erről a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala tájékoztatott kedden.

Nagyszombat megyében nőtt az egyik legnagyobb mértékben a halálesetek száma márciusban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A többlethalálozási arány márciusban volt az idei legmagasabb, elérte ugyanis a 17 százalékot, miközben csaknem megkétszereződött a fiatalabb nyugdíjasok korcsoportjában. A márciusi elhalálozások 81 százaléka nyugdíjasok körében következett be.

„Az év eleje óta jelentősen javult a járványhelyzet Szlovákiában, de márciusban ismét emelkedni kezdett a halálozások száma. A halálozások számának növekedését a COVID-19-fertőzés miatti halálozások, valamint a légzőrendszeri megbetegedések, illetve a fertőző és parazita okozta betegségek okozták, a járvány előtti öt év átlagához képest” – mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

Szlovákiában a COVID 614 ember halálát okozta márciusban, és a negyedik leggyakoribb halálok volt az adott hónapban. A leggyakoribb halálok márciusban is a szív- és érrendszeri megbetegedés volt – ez az 5701-nek a 42 százalékát tette ki, megközelítőleg 2400 ember halálát okozta. A második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedés volt (18,1 százalék), majd következnek a légzőrendszer megbetegedései (11,8 százalék). A covid már csak a negyedik leggyakoribb halálok volt (10,8 százalék) – tájékoztatott a hivatal.

Regionális szempontból a COVID-19 vírus okozta elhalálozás az összes halálozás közel 15 százalékát tette ki Trencsén megyében – ez az arány itt volt a legmagasabb. Éppen ellenkezőleg, a legalacsonyabb arány Kassa megyében volt (az összes halálozás 7%-a).

Ami az egyes régiókat illeti, az elhalálozások számának növekedése Szlovákia mind a nyolc megyéjében folytatódott. A halálozások száma 10%-ról 25%-ra nőtt a járvány előtti évhez képest. „A többlethalandóság márciusi csökkenése csak Zsolna megyében volt megfigyelhető, más régiókban hónapról hónapra romlott a helyzet, legjelentősebben Kassa megyében” – mondta Podmanická.

A legrosszabb helyzet Trencsén megyében volt. 2022 márciusában több mint negyedével többen haltak meg a régióban, mint a járvány előtti ötéves átlag. Nagyszombat és Kassa megyében is több mint ötödével nőtt a többlethalandóság. Ezzel szemben a relatíve legkedvezőbb helyzet Besztercebánya megyében volt, ahol a halálozások száma tizedével haladta meg a járvány előtti öt év átlagát.

(statistics.sk)