Nagyszombat megyében a Top 10-ben van két dunaszerdahelyi alapiskola

2015. december 4. - 15:53 | Régió

A harmadik legjobbnak ítélt pedig a csilizradványi.

Nagyszombat megyében a Top 10-ben van két dunaszerdahelyi alapiskola
Archív felvétel

Az INEKO társadalomkutató intézet a Tesztelés 9 és az oktatásügyi tárca által rendezett versenyeken elért eredmények alapján rangsorolta az alapiskolákat, az érettségik, a tanulmányi versenyeken elért eredmények, illetve a végzősök elhelyezkedésével kapcsolatos mutatók alapján pedig a középiskolákat és gimnáziumokat.

ALAPISKOLÁK

Az országos listán a legjobb eredményt a kassai Dargovi hősök városrész alapiskolája érte el 9,6 ponttal, második 9,3 ponttal a nagymihályi T. J. Mousson utcai alapiskola, harmadik pedig 9,1 ponttal a pozsonyi, károlyfalui Assissi Szent Ferenc Alapiskola lett.

Megyei szintre lebontva a Nagyszombati kerületben két nagyszombati alapiskola végzett az első helyen 7,7-7,7 ponttal, őket pedig a csilizradványi Kóczán Móra Alapiskola követi 7,6-tal. A megyei TOP10-be bekerült még a Dunaszerdahelyi járásból két dunaszerdahelyi alapiskola: a Szabó Gyula hetedik 7,5 ponttal, míg a Vámbéry Ármin tizedik lett 6,9-cel. A következő tízesbe befért a dióspatonyi (13.), nyékvárkonyi (14.), alistáli (17.) és a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán (18.) is.

Lévai és érsekújvári alapiskolák vezetik a Nyitra megyei listát. A lévai szlovák tannyelvű Saratovská utcai AI az első (8,4 pont), míg az érsekújvári, szintén szlovák tannyelvű Bethlen Gábor utcai a második (8,1), majd a Pri Podlužianke utcai alapiskola következik ismét Léváról, a negyedik helyen pedig a Vár Utcai Alapiskola Érsekújvárról. Az első magyar tannyelvű a 18. helyen szereplő komáromi Eötvös utcai alapiskola, de rajta kívül a TOP30-ba csak a lévai Jesenský utcai, illetve a gútai Korvin Mátyás Alapiskola fért be az értékelés szerint.

SZAKKÖZÉPISKOLÁK

Itt a nagyszombati kereskedelmi végzett az élet 9,0 ponttal, az eperjesi elektrotechnikai lett a második (8,8), míg a trencséni Milan Hodža Kereskedelmi Akadémia a harmadik (8,7). Magyar tannyelvű nincs a TOP10-ben.

A szakközépiskolák között Nagyszombat megyében a már említett Nagyszombati Kereskedelmi Akadémia (9,0) és a pöstyéni Ľ. Winter Idegenforgalmi Szakközépiskola (7,4) után a dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskola (7,4) lett a harmadik, a somorjai magán szakközépiskola, a Jednota Hotelakadémia pedig a 6. lett. A megye déli járásaiból a legjobb 20-ban szerepel még a szeredi (10.) és a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia (12.), a galántai műszaki (14.), somorjai Jednota szakközép (19.), valamint a dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai szakközépiskola (20.).

Nyitra megyében három nyitrai szakközép (egyesített szakközép, ipari, kereskedelmi akadémia) került az élre. Az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola az ötödik, a lévai pedagógiai és szociális akadémia a hetedik, a kereskedelmi pedig a nyolcadik. A TOP20-ban szerepel még az ógyallai építészeti (11.), a lévai (12.), a vágsellyei (13.) és a komáromi ipari (16.), valamint a gútai magán szakközépiskola (17.) is. Huszadik a lévai Ladislav Bielik Művészeti Szakközépiskola.

GIMNÁZIUMOK

Még kevesebb van gimnáziumokból. A kassai óvárosi kapta a legjobb értékelést (9,1), a pozsonyi Jur Hronec Gimnázium (9,0) és a rendkívül tehetséges gyermekek gimnáziuma (Škola pre mimoriadne nadané deti) előtt (8,6). A lévai Vrábel gimi (8,3) a negyedik, a rozsnyói Šafárik pedig a hatodik (8,1).

Nagyszombat megyében a nagyszombati J. Hollý (7,5) és a pöstyéni P. Coubertin (7,0) után a harmadik a Dunaszerdahelyi Magángimnázium (6,7), negyedik pedig a Vámbéry Ármin Gimnázium (5,7). Ezt az ötödik helyen a szeredi V. Mihálik gimi követi, a 9-10. helyen pedig sorrendben a somorjai Madách (4,8) és Štefánik (4,4) gimik következnek.

A nyitrai kerületben a lévai Andrej Vrábel Gimnáziumot értékelték a legjobban (8,3), a komáromi Selye János Gimnázium a negyedik (6,3), a vágsellyei Fándly gimi a hatodik (6,1), az érsekújvári Štefánik utcai a hetedik (6,0), a Bernolák utcai pedig a tizedik (5,3).

-para-