Nagyszombatban sem ütötte még fel a fejét az új típusú koronavírus

2020. március 4. - 07:59 | Régió

Kedden ismertté váltak azoknak a teszteknek az eredményei, melyeket a Nagyszombati Egyetemi Kórház öt páciensétől vett mintákon végeztek el, koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A gyanú egyik esetben sem igazolódott be, a tesztek eredménye negatív. Erről Katarína Tittelová, a kórház szóvivője tájékoztatott.

Korábban hét további páciens esetében merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja a nagyszombati kórházban, a tesztek minden esetben negatív eredménnyel zárultak.

A megyében a nagyszombati kórház az egyedüli, amely rendelkezik a megfelelő felszerelésekkel azoknak a pácienseknek a kezeléséhez, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával hoznak be. Viliam Vadrna kórházigazgató elmondta: a kórház részét képezi egy teljesen elszigetelt, fertőző betegségekre szakosodott klinika, 11 egymástól elszigetelt szobával. „Szükség esetén negyven ágyra emelhető a klinika befogadóképessége. A kórház rendelkezik a megfelelő számú védőfelszereléssel, ruházattal, légzőkészülékkel és fertőtlenítővel is” – tette hozzá az igazgató.

Az új koronavírus akut légúti megbetegedést okoz, melynek tünetei a megfázáséhoz vagy az influenzáéhoz hasonlóak: magas láz, köhögés, nátha, izom- és ízületi fájdalom, nehéz légzés. A komplexebb vizsgálat, melynek része a röntgenfelvétel készítése is, tüdőgyulladást is kimutathat. Az új típusú koronavírus esetében 2-14 nap a lappangási idő.


TASR