NAKA-akció Nyitra megyében: Őrizetbe vették a munkaügyi felügyelőség volt vezetőjét és egy panziótulajdonost

2023. szeptember 26. - 08:46 | Régió

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egységei kedden a kora reggeli óráktól razziát tartanak Nyitra megyében – számolt be róla a Startitup.sk.

NAKA-akció Nyitra megyében: Őrizetbe vették a munkaügyi felügyelőség volt vezetőjét és egy panziótulajdonost
Fotó: TASR

Őrizetbe vették Róbert Bullát, a nyitrai munkaügyi felügyelőség volt vezetőjét, valamint Juraj Vargát, a Hoffer panzióhálózat tulajdonosát.

Korábban Bullának és Vargának is meggyűlt már a baja az igazságszolgáltatással – előbbi főgyanúsított, utóbbi tanú volt. Bullát 2022-ben vette őrizetbe a NAKA az Agentúra fedőnevű akció során, ugyanis a nyomozati anyag szerint egy bűnszervezet élén állt, amely 2016 és 2020 között tevékenykedett Nyitra és Nagyszombat megyében – ezeken belül is főként Galántán, Szereden és Bősön.

Amikor a bűncselekményt elkövette, Bulla a nyitrai munkaügyi felügyelőség vezetője volt. A rendőrség szerint a csoport bűncselekményekből származó pénzügyi eszközök szerzésére összpontosított. A csoport tagjai úgynevezett védelmi pénzt szedtek be a vállalkozóktól illegális cigarettagyártás, üzemanyaggal történő illegális üzletelés, külföldiek illegális alkalmazása és egyéb tevékenységek kapcsán.

A gyanú szerint Bulla irányította a bűnszervezetet, ő hagyta jóvá az ügyleteket, illetve ő döntött arról, melyik vállalkozókat pécézik ki. Az Agentúra-ügy nyomozati anyaga szerint Bulla nyomást gyakorolt az áldozatokra olyan módon, hogy ha nem fizetnek, akkor a hivatal nem hagyja őket nyugton, de ha fizetnek, akkor úgynevezett védelmet kapnak. Az ilyen módon megszerzett pénzt szétosztották egymás közt a csoport tagjai. Az Agentúra fedőnevű akció során összesen 12 személyt gyanúsítottak meg.


(Startitup)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: