A NAKA igazgatója, Ľubomír Daňko maga kérte, hogy tehessen vallomást Kováčik ügyében

2023. október 25. - 17:36 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Ľubomír Daňko meghallgatásával folytatódott szerdán Dušan Kováčik volt speciális ügyész korrupciós ügyének tárgyalása a Specializált Büntetőbíróságon.

A NAKA igazgatója, Ľubomír Daňko maga kérte, hogy tehessen vallomást Kováčik ügyében
Ľubomír Daňko (Fotó: TASR - Pavol Zachar)

A szerdán meghallgatott tanú, Ľubomír Daňko maga kérte, hogy vallomás tehessen. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatója azt vallotta, hogy kizárólag Kováčikot ismeri a munkájából folyólag, Koščot nem. A büntetőügy nyomozójaként tagadta, hogy a rendőrök befolyásolták volna a tanúkat, vagy utasították őket a tanúskodás módjára.

Ezzel a NAKA volt igazgatója, Branislav Zurian legutóbbi vallomására reagált, aki azt állította, hogy Ján Kaľavský exrendőr által arról értesült, hogy bizonyos rendőrök manipulálják a nyomozást és tanúkat készítenek fel a kihallgatásra, többek között Dušan Kováčik ügyében is. Állítólag az erre vonatkozó beszélgetést rögzítette.

"Azért kértem a meghallgatást, mert én folytattam le ezt a büntetőeljárást, és tudom, hogy a nyomozó részéről semmilyen módon nem történt manipuláció. A nyáron megtudtam, hogy Zurian tesz vallomást, akinek olyan információi voltak Kaľavskýtól, hogy manipuláció történt. Ha valakinek, nekem tudnom kell róla, hogy történt vagy nem történt ilyen” – mondta Daňko a meghallgatása után, Kaľavskýt pedig hazugnak minősítette.

Kováčik jogi képviselője, Magál Erik szerint már önmagában az a tény, hogy a tanú önként jelentkezett, jelzi az elfogultságát a nyomozással szemben.

"Ma megtudtuk, hogy a nyomozás során vallomást tevő tanúk egy részével nagyon pozitív viszonyt ápol. Néhányukkal éppen ellenkezőleg. A kihallgatás rámutat a büntetőügyben lefolytatott teljes nyomozás elfogultságára" – nyilatkozta Magál a TASR-nek.

Kováčikot tavaly májusban ítélték el korrupciós ügyben 50 ezer euró kenőpénz elfogadása és információszivárogtatás miatt, jelenleg 8 éves szabadságvesztését tölti.

(TASR)