A NAKA indítványozta Kaliňák előzetes letartóztatását, ugyanez vár Ficóra is

2022. április 21. - 13:49 | Belföld

A tanúk esetleges befolyásolása miatt indítványozták a szerdán őrizetbe vett korábbi belügyminiszter, Robert Kaliňák előzetes letartóztatását.

A NAKA indítványozta Kaliňák előzetes letartóztatását, ugyanez vár Ficóra is
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Ugyanilyen javaslattal élnek majd a Smer-SD elnökével, Robert Ficóval kapcsolatban is – közölte csütörtökön a rendőrség.

Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán reggel őrizetbe vette Robert Kaliňákot. A Fico-kormány egykori belügyminiszterét Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével gyanúsítják. Ficót azonban egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő. Fico mentelmi jogáról később szavaz a parlament.

Az eset a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi üggyel függ össze. Korábban még soha nem vettek őrizetbe ilyen magas beosztású politikusokat. Kaliňákon kívül Marek Para ügyvédet is letartóztatták szerdán.

A NAKA a Tisztítótűz akció keretében, 2020-ban több magas beosztású rendőrt is őrizetbe vett, köztük Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, akit csaknem egy évvel később, tavaly november 4-én engedtek szabadon. A Tisztítótűz nevű ügyben foglalkoztak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak.


(parameter)