A NAKA ismét meggyanúsította a Szlovák Nemzeti Bank elnökét

2022. november 24. - 08:41 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözésí Ügynökség (NAKA) újfent korrupcióval gyanúsította meg Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét.

A NAKA ismét meggyanúsította a Szlovák Nemzeti Bank elnökét
Peter Kažimír (Fotó: TASR)

A DenníkN szerint ugyanarról az ügyről van szó, amellyel kapcsolatban Maroš Žilinka a 363-as paragrafusra hivatkozva egyszer már megszüntette az eljárást Kažimír ellen.

Ondrej Mularčík, Kažimír helyettese szerint a Jegybank elnöke nem érzi magát bűnösnek. „A meggyanúsítást a főügyész döntésének figyelmen kívül hagyásaként kezeljük” – nyilatkozta Mularčík, aki rámutatott, hogy az eljárás alapját ugyanaz az eset képezi, mint egy évvel ezelőtt.

Az ügynek ebben a szakaszában a rendőrség nem ad további tájékoztatást. „A nyomozás folyamatban van" - mondta Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa.

Fico volt pénzügyminiszterét tavaly októberben gyanúsították meg korrupciós bűncselekmény, vesztegetés bűntette miatt. Decemberben Daniel Lipšic speciális ügyész elutasította a panaszát, a jegybank elnöke ezért úgy döntött, hogy a Főügyészséghez fordul, és indítványozza az eljárás leállítását a jól ismert paragrafusra hivatkozva.

A gyanúsítás az adóügyi eljárásokhoz kapcsolódik. Kažimírnak egyfajta futár szerepét kellett betöltenie, és körülbelül 50 ezer euró értékű kenőpénzt kellett átadnia František Imreczének. Imrecze, akit több ügyben vádolnak, együttműködik a rendőrséggel.


TASR/para