A NAKA kihallgatja Kočnert – a korrupt bírókról és Jankovskáról csicsereghet

2023. szeptember 14. - 10:32 | Belföld

Csütörtökön kihallgatás céljából a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyitrai kirendeltségére szállították Marian Kočnert, aki a Startitup információi szerint a Vihar-üggyel (Búrka) kapcsolatban tervezi megtörni a csendet. Ebben az ügyben érintett Monika Jankovská volt bírónő.

A NAKA kihallgatja Kočnert – a korrupt bírókról és Jankovskáról csicsereghet
Fotó: TASR

A kihallgatás helyszínén Peter Erdös, Jankovská ügyvédje is megjelent, aki a portálnak elmondta: egyáltalán nem tudja megjósolni, hogy a tanú miről fog beszélni. Marek Para, Kočner ügyvédje nem jelent meg a helyszínen, a kihallgatás 9 órakor kezdődött meg.

Monika Jankovská volt államtitkárt és bírónőt 2019 óta Marian Kočner „majmocskájaként” emlegetik, ugyanis a vállalkozó így nevezte őt el a magánbeszélgetéseikben. Kočnernek az volt a terve, hogy igazságügyi minisztert csinál Jankovskából, ő viszont mindvégig tagadta, hogy kapcsolatban állna a vállalkozóval.

Jankovskát őrizetbe vették a Vihar fedőnevű akció (Búrka) keretén belül, de a Szélvihar-ügyben (Víchrica) is meggyanúsították. A volt bírónő és a vállalkozó megközelítőleg 6 ezer üzenetet váltott a Threema alkalmazáson keresztül, és munkaügyeken kívül személyes jellegű témákról is szót váltottak. Kočner telefonjában Jakub néven volt elmentve Jankovská – ugyanis így hívják a nő fiát.

A Threema-üzenetekből kiderült, hogy Robert Fico kormányképviselői posztot ígért neki, hogy jogi vitákban képviselhesse az államot. Kočner azt írta neki: „Ne nyaggass már, holnap elintézi az új keresztapád” – utalva ezzel az ismert oligarcha Norbert Bödörre. Jankovskának végül meg kellett elégednie az államtitkári poszttal, ugyanis a hivatalt, amire szánták, nem nyitották meg.

2019 elején Jankovská azt állította, hogy nem kommunikált Kočnerrel, beszélgetéseik nyilvánosságra hozatalát pedig az ellene irányuló lejárató kampánynak tartotta. Jankovská 2020 márciusa óta vizsgálati fogságban volt, az év novemberében pedig elkezdett együttműködni a bűnüldöző szervekkel. Beismert mindent: az igazságszolgáltatás akadályozását, a joghatalommal való visszaélést, valamint a kenőpénz elfogadását is. 2021 májusában szabadlábra került, de nyomkövetővel megfigyelték őt. 2022 júniusa óta viszont már ezt sem kell viselnie.


(Startitup)