A NAKA már vizsgálja Fico és Uhrík rémhírterjesztését a hamis mozgósításról

2023. február 20. - 12:18 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rémhírterjesztés ügyében indított vizsgálatot a katonai mozgósításról megjelent információkkal kapcsolatban.

A NAKA már vizsgálja Fico és Uhrík rémhírterjesztését a hamis mozgósításról
Illusztráció (Fotó: TASR)

A rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy büntetőeljárást indított a katonai mozgósításról és behívóparancsokról szóló hamis híresztelésekkel kapcsolatban.

Az év elején olyan információk kezdtek terjedni a közösségi hálón, miszerint a járási hivatalok katonai mozgósítást terveznek. Ezt pedig egyből meglovagolta a Republika nevű párt. Nemrég Robert Fico, a Smer elnöke is a szlovákiai férfiak mozgósításáról beszélt.

„Mi gátolja az olyan őrülteket, mint Matovič, Heger, Naď és elnézést, de Čaputovát is, hogy háborús helyzetet hirdessen ki? Tudják, mi a háborús helyzet? Felejtsék el a demokratikus parlamenti választásokat” – jelentette ki Robert Fico.

Erre párttársa, Ľuboš Blaha is rátett egy lapáttal. „Szlovákiában kezd eluralkodni a mobilizáció miatti óriási félelem... Jogos az aggodalom, hogy a férfiakat Ukrajnába toborozhatják” – tette hozzá Blaha.

Ficóékhoz csatlakozott Milan Uhrík (Republika) is, aki a hétvégén megosztott egy bejegyzést, amiben Eduard Heger azt állítja, hogy szlovákiai férfiakat küldene a háborúba. Csakhogy egy kontextusból kiragadott mondatról van szó. A miniszterelnök ugyanis azt mondta, hogy ha a NATO hadserege közvetlenül bekapcsolódna az ukrajnai háborúba, akkor a Szlovák Fegyveres Erők részvétele adott lenne a nemzetközi szerződésből és megállapodásból kiindulva. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a NATO magas rangú vezetőinek kijelentései szerint a szövetség még csak jelét sem adta, hogy közvetlenül bekapcsolódna a háborúba.

Ennek hatásaként január 31-ig közel 40 ezer, 18 és 55 év közötti szlovákiai férfi küldte el az arról szóló nyilatkozatot, hogy háború esetén nem akarnak harcolni, ezt ugyanis a törvény lehetővé teszi 2006 óta.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint mindez teljesen felesleges volt. Hangsúlyozta, semmi ilyen, és még csak hasonló sem fenyeget, és ha elméleti szinten feltesszük, hogy mobilizáció történik, a nyilatkozat nem azt jelenti, hogy az illetőt egyáltalán nem hívhatják be. „Akkor is mobilizálva lennének, de nem kapnának fegyvert, hanem kórházakba vinnék őket vagy épp árkot ásni. Nem kerülnék el a szolgálatot” – mondta, kiemelve, hogy természetesen csupán elméleti dologról van szó.


-para-