A NAKA nyomozója büntetőfeljelentést tett a Ficóékról készült, kiszivárgott videófelvétel ügyében

2021. október 26. - 16:30 | Belföld

A Tisztítótűz nevű rendőrségi akció nyomozója büntetőfeljelentést tett a hétvégi házban rögzített videófelvételek kiszivárogtatása kapcsán a belügyminisztériumi felügyelőségnél.

A NAKA nyomozója büntetőfeljelentést tett a Ficóékról készült, kiszivárgott videófelvétel ügyében
Fotó: TASR

Ezt Hamran István országos rendőrfőkapitány közölte kedden.

A médiában megjelent videókon Robert Fico egykori kormányfő, Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter, Pavol Gašpar, az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fia, Norbert Bödör édesapja, Miroslav Bödör, valamint Ficóék ügyvédje, Marek Para arról egyeztetnek egy hétvégi házban, hogyan kezeljék a rácsok mögött ülő Gašpar, Bödör, valamint az elítélt speciális ügyész, Dušan Kováčik ügyét.

Maroš Žilinka főügyész kedden utasítást adott arra, hogy indítsanak vizsgálatot a videofelvételek kiszivárogtatása ügyében. "Az előkészítő eljárás során az ügyiratokból származó bizonyítékok és információk törvényes kereteken kívüli közzétételét olyan, egyébként teljesen elfogadhatatlan törekvésnek tartom, melynek célja a bűnüldöző szervek és a bíróságok döntéshozatal előtti befolyásolása, a nyomozás akadályozása, valamint a közvélemény manipulálása" - mondta Žilinka.

A főügyészség szerint a kiszivárogtatott videók ügyében fennáll a hivatali hatáskörrel való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanúja.

Az ügyészség hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Különleges Ügyészi Hivatal felügyelő ügyésze audiovizuális felvételekkel egészítette ki azt az indítványt, amely a Tisztítótűz fedőnevű akciót követően meggyanúsított személyek előzetes letartóztatásának meghosszabbítására vonatkozik. Ez utóbbiak feladata bizonyítani több, a politikához, a vállalkozói szektorhoz és az érdekvédelemhez köthető személy arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb bűncselekmények ügyében folytatott büntetőeljárásokat. A médiában később olyan videók jelentek meg, amelyeket Fico, Kaliňák, Bödör, Tibor Gašpar fia és Marek Para ügyvéd találkozóin rögzítettek.


(TASR)