NAKA-nyomozók után most újságírókra csap le a rendszer: Meggyanúsították a Denník N szerkesztőit

2021. szeptember 20. - 13:31 | Belföld

A rendőrség minősített adat veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított a Denník N két újságírója, Monika Tódová és Konštantín Čikovský ellen.

NAKA-nyomozók után most újságírókra csap le a rendszer: Meggyanúsították a Denník N szerkesztőit
Peter Tóth a Kuciak-per 2020. január 15-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Az ügyről maga a Denník N szerkesztősége számolt be hétfőn. Az újságírók ellen Peter Tóth tett még korábban feljelentést, amit a rendőrség eredetileg visszautasított. Tóth azonban panaszt tett, minek következtében a pozsonyi ügyészség ügyésze arra utasította a rendőrséget, hogy indítsanak büntetőeljárást az említett újságírók ellen.

Az említett eljárás végül a múlt héten indult el, pár héttel azelőtt, hogy a bűncselekmény elévült volna.

Monika Tódová és Konštantín Čikovský 2018. október 22-én, "Peter Tóth bevallotta a rendőröknek, hogy a Kuciak-gyilkosság előtt Kočner kérésére újságírókat figyelt meg" címmel jelentettek meg egy cikket. Az írás a címében jelzett tényről rántotta le a leplet, és közölték benne azt is, hogy Peter Tóth neve azért nem szerepel a Kuciak-ügy nyomozati iratában, mert titkos tanúként tett vallomást a gyanúsított, Marián Kočner ellen.

Az, hogy az újságírók nyilvánosságra hozták a titkos tanú kilétét, a hatóság szerint veszélybe sodorta Peter Tóthot, mivel akkoriban még senki nem tudhatta pontosan, hogy mennyi bűntársa van Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosainak.

Amennyiben a gyanúsítottakat bűnösnek találják minősített adat veszélyeztetése miatt, egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják őket.

Az ügyre reagált Maroš Žilinka főügyész is, aki megvizsgáltatja, hogy megalapozott-e az eljárás, amelyet a rendőrség indított Monika Tódová és Konštantín Čikovský, a Denníka N két újságírója ellen – tájékoztatta a TASR-t Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője.

(parameter)