A NAKA őrizetbe vette az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát!

2020. január 16. - 07:30 | Belföld

A rendőrség a Facebook-oldalán számolt be a műveletről.

A NAKA őrizetbe vette az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát!
Fotó: TASR

Az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát köztisztviselői jogkörökkel való visszaélés gyanújával vette őrizetbe gútori (Szenci járás) otthonában csütörtökön reggel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A rendőrség felvétele Trnka őrizetbe vételéről:

A rendőrség későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Dobroslav Trnkát még tavaly decemberben gyanúsították meg köztisztviselői jogkörökkel való visszaéléssel.

Trnka azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy 2007 és 2014 között köztisztviselőként nem teljesítette a Büntető Törvénykönyvből adódó kötelességét, és miután Marian Kočnertől hozzájutott a Gorilla-ügyben készült hanganyaghoz, mely bűncselekmények elkövetését veti fel, elrejtette azt ahelyett, hogy átadta volna a büntetőjogi szerveknek, ráadásul ezt vagyonszerzési szándékkal tette, és hogy segítse azokat a személyeket, akik szerepelnek a hangfelvételen.

A Gorilla-felvételt Kočner házában találta meg a rendőrség. Dušan Kováčik különleges ügyész szerint még nem világos, hogy a felvétel valóban a Gorilla-ügyet rögzíti-e. Szerinte ezt csak a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tudná megerősíteni. Anton Šafárik, a SIS vezetője sem tudta merősíteni a felvétel valódiságát. Azt mondta, ehhez össze kellene vetni az eredeti hangfelvételekkel, amit azonban a bíróság utasítására megsemmisítettek.

Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal.

Ezt követően előkerült egy videófelvétel arról, hogy Kočner valamikor 2000-ben felszerelt egy videókamerát Trnka irodájában, aki ezután több beszélgetést is rögzíthetett. Ezek egyike 2010-ből származik. Trnka ügyészi funkcióját ezt követően függesztette fel Jaromír Čižnár legfőbb ügyész.

November végén egy olyan felvétel került elő, melyet ezzel a kamerával rögzítettek, és amelyen Ján Počiatek egykori smeres pénzügyminiszter Trnkának dicsekszik az irodájában, hogy Ján Slota az emissziós botrány kapcsán hogyan ejtette át Robert Ficót.

Trnka pedig arról számolt be Počiateknek, hogy Robert Kaliňákot figyelmeztette a belügy egyik széfjében megbúvó csontvázakra, amelyek sokak számára kellemetlenek lehetnek.


-para-

Címkék: NAKA, Dobroslav Trnka