A NAKA újra vizsgálja Kočner lakóházas bizniszét, melyet Trnka is megtolt

2021. május 3. - 12:54 | Belföld

Februárban már írtunk róla, hogy Maroš Žilinka főügyész kezdeményezi a Glance House-ügy újbóli megnyitását. A cseklészi (Bernoláková - Szenci járás) lakóház hírhedt esetéről van szó, melyben Dobroslav Trnka és Marian Kočner is érintett. Az ügyben előrelépés történt, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) megkezdte a nyomozást.

A NAKA újra vizsgálja Kočner lakóházas bizniszét, melyet Trnka is megtolt

Az ügy háttere röviden az, hogy bár 2010 februárjában befejezték a szenci járásbeli Bernolákovon (Cseklész) a Glance House lakóház megépítését, de az ingatlanfejlesztők közti pereskedés miatt az ügyfelek nem juthattak hozzá a lakásaikhoz. Az ügyészség a pereskedés miatt zárolta a lakóházat, ám Dobroslav Trnka főügyész-helyettesként 2012 májusában egy levelet küldött az illetékes szenci földhivatalnak, mellyel törvénytelen módon lehetővé tette, hogy a lakóházat átírhassák a maffialistákon is szereplő Marián Kočner vállalkozóhoz közeli cégekre. Trnka a levelében egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lakóházat átruházzák a Commercial Development Investment (CDI) nevű brit garázscégre, mely mögött Kočner régi ismerőse, egy bizonyos Jana Šlachtová állt. ű

Igor Svítek, a szenci földhivatal akkori igazgatója pedig a levelet utasításként véve cselekedett, és átírta az ingatlant a CDI-re, melytől röviddel ezután Kočner egy másik közeli üzlettársa, Štefan Ágh Gapeja nevű vállalatához került, mely cég csődeljárást kért, melybe bevonták a Glance House-t. Az eljárásba a cég legnagyobb hitelezőjeként egy Mafferton nevű másik brit garázscég jelentkezett be, mégpedig eredetileg Marian Kočner vállalatának 23 milliós követelésével.

Az ügyben a rendőrség már évekkel ezelőtt vizsgálatot indított, ugyanakkor egyedüliként Sviteket állították bíróság elé, de felmentették azzal, hogy nem követett el bűncselekményt, csupán a főügyész-helyettes, Trnka utasítása szerint járt el. Trnka ellen csupán fegyelmi eljárás indult, ami büntetés nélkül ért véget.

Maroš Žilinka a rendőrség és az ügyészség korábbi vizsgálatát bírálta felül, amikor elrendelte az ügy újbóli kivizsgálását, mivel úgy vélte, korábban törvénytelenül jártak el.

Mindeközben azok a lakástulajdonosok, akik előre fizettek a Glance House-ban létesülő lakásokért, máig, lényegében több mint tíz év után sem jutottak hozzá az ingatlanjaikhoz.

A Gapeja elleni csődeljárás továbbra is folyamatban van, az Aktuality.sk információi szerint tavaly tavasszal még Eva Timár-Myjavcová volt a csődbiztos. Ő és férje, Timár Tibor ügyvéd élénk kommunikációt folytattak a Threema nevű applikációban Marian Kočnerrel. A vágsellyei székhellyel bíró ügyvédi irodát működtető Timár Tibor arról is ismert, hogy 2014-ben a bíróság vizsgálati fogságba helyezte hamis tanúzás és a nyomozás akadályozása címén, amikor a Piťo-banda egyik tagjának, Miroslav Abrahámnak a védőügyvédje volt. Az ügyet végül bizonyítékok hiányában ejtették.

Timár-Myjavcovát viszont tavaly a Köd (Hmla) nevű rendőrségi akció keretén belül vették őrizetbe, majd meggyanúsították a bírói függetlenségbe való beavatkozással. Őt emiatt a Gapeja csődeljárásában egy másik csődbiztos váltotta.

2018-ban a pozsonyi bíróság felmentette a Glance House-ügyben felmentették az ingatlanfejlesztő cég mögött álló Róbert Čížt és feleségét, mivel a cég a bíróság szerint nem követett el csalást. Číž szerint az egész ügyet a pozsonyi ingatlanmaffia okozta. Ő az, aki Jana Šlachtovával pereskedett a Glance House céget építő CDI társaságért.

A NAKA éppen a Číž házaspár feljelentésére vizsgálódik korrupció ügyében is, mégpedig Trnka, Kočner és Šlachtová kapcsán. Büntető feljelentésükben kitértek a közismert Trnka-Kočner telefonbeszélgetésre, illetve Kočner és Šlachtová Threemán keresztül történt üzenetváltásaira. Kočner például a hangfelvételen közli Trnkával, hogy minden pénze, amit valaha kapott, ott van nála, és megőrzi neki.

(Aktuality.sk/TVnoviny.sk/parameter)