A NAKA vádemelési javaslatot nyújtott be a váltóhamisítás ügyében

2020. május 25. - 21:52 | Belföld

Vádemelési javaslatot nyújtott be a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója Štefan A. ellen a Markíza televízió váltóinak meghamisítása miatt – tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón.

A NAKA vádemelési javaslatot nyújtott be a váltóhamisítás ügyében
Illusztráció (Fotó: Rendőrség - Facebook)

Štefan A.-t a Markíza televízió váltóinak meghamisításával vádolják. Emiatt áll a bíróság előtt Pavol Rusko, a televízió volt igazgatója és Marian Kočner is. Štefan A. ügyét külön eljárás keretében vizsgálják. Rusko és Kočner perében tanúként hallgatta ki a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa.

Štefan A. és a többi vádlott is tagadja bűnösségét. Tavaly nyáron a férfi azt állította a bíróságon, amivel a védelem is érvelt, hogy a váltók ellenértéke annak garanciája volt, hogy a Markíza nem veszíti el a sugárzási engedélyét.

Štefan A. Kočner üzlettársa volt a Gamatex cégben, amely a televízió tulajdonjogával kapcsolatos vita részét képezte az 1990-es évek végén. Kočnerrel és az azóta meghalt maffiózóval, Peter Čongrádyval 1998-ban elfoglalták a televízió épületét. A vádlottak azt mondták, a vita az eredeti 80 millió szlovák korona és a négy váltó miatt alakult ki. A Markíza az elejétől, a 2016 óta folyamatban lévő per kezdete óta azt állította, hogy nem léteznek semmiféle váltók, kitaláció az egész. Február végén a Speciális Büntetőbíróság Emil Klemanič vezette szenátusa egyetértett ezzel, Ruskót és Kočnert nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélte.


TASR