A NAKA vádemelést javasol a kerületi bíróság egykori elnöke ellen

2023. augusztus 7. - 09:57 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vádemelési javaslatot nyújtott be Ľuboš Sádovský, a Pozsonyi Kerületi Bíróság volt elnöke ellen, aki a gyanú szerint beavatkozott a bíróság függetlenségébe. Meggyanúsítása a Technopol- és az Eco-Invest-üggyel függ össze – számolt be róla az Aktuality.

A NAKA vádemelést javasol a kerületi bíróság egykori elnöke ellen
Ľuboš Sádovský (Fotó: TASR)

A NAKA 2019 nyarán razziát hajtott végre Pozsonyban, az Igazságügyi Palotában, és több bíró mobiltelefonját lefoglalta, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a bírók a ma már elítélt Marian Kočnerrel kommunikálnak. Ľuboš Sádovský, a Pozsonyi Kerületi Bíróság akkori elnöke a bíróság függetlenségébe való beavatkozás miatti aggályaival fordult a bírói tanácshoz.

A Kočner ellen folyó nyomozás során a rendőrség titkosított kommunikációkra és üzenetváltásokra derített fényt, amiket több bíróval folytatott. 2019 decemberében Sádovský lemondott funkciójáról kijelentve, hogy „úgy döntött, személyes felelősséget vállal az egyes bírák esetleges egyéni kudarcaiért“.

Három hónappal később a Vihar (Búrka) fedőnevű akció során őrizetbe vették Sádovskýt, és a bíróság függetlenségébe való beavatkozással gyanúsították meg. Más kollégáival ellentétben viszont nem kellett rács mögé vonulnia.

A rendőrség az Aktualityvel közölte, hogy júniusban befejeződött a vizsgálat, a nyomozó pedig vádemelési javaslatot nyújtott be az ügyésznél. Miután utóbbi áttanulmányozza az ügyiratot, döntést hoz a további lépésekről.


(Aktuality.sk)