A NAKA vizsgálja a Kočner és Trnka beszélgetéséről készült hangfelvételt

Kočner Dobroslav Trnka egykori főügyészen keresztül igyekezte befolyásolni a főügyészséget.

A NAKA vizsgálja a Kočner és Trnka beszélgetéséről készült hangfelvételt
Forrás: TASR/aktuality.sk

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított a Marian Kočner és a korábbi főügyész, Dobroslav Trnka közt folytatott beszélgetéstől készült hangfelvétel ügyével kapcsolatban – írja az Aktuality.sk.

A lap úgy tudja,

a NAKA március 19-én hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

A zsarolás, amelynek gyanújáról a rendőrség eredetileg beszélt, egyelőre nem szerepel a nyomozói végzésben. Az ügyben a NAKA keleti egysége nyomoz, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) felügyelete alatt. A portál szerint ezt a rendőrség és a Főügyészség vezetősége beszélte meg a Kuciak-gyilkosságot felügyelő ügyészekkel.

Milan Lučanský rendőrfőkapitány szerint a hangfelvételt a Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását vizsgáló nyomozócsoport biztosította. A nyom elsődleges kiértékelése alapján a hangfelvételnek nincs köze a gyilkossághoz.

A rendőrfőkapitány a múltban már jelezte, hogy nem tudja biztosan, milyen módon biztosították a hangfelvételt - házkutatás, illetve nem lakáscélú helyiség átkutatása során, esetleg valaki kiadta vagy elküldte a felvételt. Bízik benne azonban, hogy törvényes úton jutottak hozzá. A teljes körű kiértékelés után Lučanský szerint a hangfelvételt különálló eljárások, például a Gorilla-ügy vagy a Kuciak-gyilkosság vizsgálása során is fel lehet használni.

A hangfelvételt Marian Kočner széfében találták meg január elején, a beszélgetés a 2010-es és 2011-es főügyészválasztással függhet össze. Akkor végül Trnkát nem választották meg főügyésznek.

A Denník N szerint egy bizonyos kenőpénzről is szót ejtenek a felvételen, amely Jozef Majský börtönből való szabadulását biztosította volna.

Trnka kitalációnak nevezte a felvételről származó információkat. Állítása szerint sosem fogadott el kenőpénzt Marian Kočnertől.


(TASR/aktuality.sk)