Nancy Pelosi: Donald Trumpot is megilleti a jog, hogy bizonyítsa az ártatlanságát

2023. március 31. - 16:59 | Külföld

Senki sem áll a törvények felett, és mindenkit megillet a tárgyalás joga, hogy bizonyítsa az ártatlanságát - szögezte le Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház volt demokrata párti elnöke azt követően, hogy egy hallgatási ügyben vádat emeltek Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen.

Nancy Pelosi: Donald Trumpot is megilleti a jog, hogy bizonyítsa az ártatlanságát
Archív felvétel (Fotó: TASR/AP)ű

Több más vezető demokrata politikus is reagált az ügyészség bejelentésére.

"Remélhetőleg a volt elnök tiszteletben fogja tartani azt a rendszert, amely megadja neki ezt a jogot"

- írta Pelosi a Twitteren pénteken.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump tagadja a kapcsolat tényét is, azt hangoztatta, hogy "politikai üldöztetés" zajlik ellene, a manhattani demokrata ügyészt pedig azzal vádolta, hogy megpróbál beavatkozni az ő 2024-es elnökválasztási kampányába.

Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul. A pontos vádak továbbra is titkosak, de várhatóan nyilvánosságra hozzák őket amikor - a jelenlegi tervek szerint a jövő hét elején - Trump megjelenik a manhattani bíróságon.

A Szenátusban többséget adó demokratákat vezető Chuck Schumer szenátor szerint Donald Trumpra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint minden amerikai állampolgárra.

"Nem szabad, hogy bármilyen külső politikai befolyás vagy megfélemlítés történjen az ügyben. Arra bátorítom Trump elnök kritikusait és támogatóit egyaránt, hogy a törvényeknek megfelelően hagyják békésen lefolytatni az eljárást"

- mondta Schumer.

A képviselőházi demokraták vezetője, Hakeem Jeffries a Twitter-oldalán azt írta, hogy a volt elnök vád alá helyezése "súlyos pillanat" az amerikai nemzet számára, és a jogállamiság a demokrácia központi eleme, amelyet félelem nélkül és politikai befolyástól mentesen kell alkalmazni.

(MTI)