A nap, amikor Somorja és környéke megkapta a plazmába mártott pofont

2016. április 9. - 13:36 | Régió

De nem hagyják magukat. Ha máshogy nem, népszavazással akadályoznák meg a hulladékégető megépítését.

A nap, amikor Somorja és környéke megkapta a plazmába mártott pofont
Bárdos Gábor (Fotó: Paraméter)

Március 21. rendkívül fontos nap, ekkor van például a tavaszi napforduló, de még sorolhatnánk. Soroljuk is!

Ezen a napon született például Johann Sebastian Bach (1685) vagy Muszorgszkij (1839), de Ayrton Senna (1960) és Lothar Matthäus (1961) is. Magyarországon ehhez a naphoz köthető (1969) az első színes tévéadás, de Gyurcsány Ferenc is ekkor mondott le (2009).

Szlovákiában idén ezen a csodás napon vált véglegessé, hogy a Híd Solymos Lászlót jelöli a környezetvédelmi miniszteri posztra, és mit ad isten, az ekkor tulajdonképpen miniszter nélküli környezetvédelmi tárca illetékese ezen a napon adja ki a végső állásfoglalást (záverečné stanovisko) a Somorjához tartozó Sámotra tervezett, magas hőfokú plazmatechnológiával működtetendő hulladékégetőről.

Pedig emlékezhetünk, amikor tavaly ősszel a város és a környező falvak lakosai és vezetői együtt tiltakoztak az SPD Dálovce társaság által benyújtott környezeti hatástanulmány kapcsán összehívott lakossági fórumon.

Kapcsolódó cikk:

Ennél egyértelműbb NEM nincsen – Somorjaiak égették a hulladékégetőt

Az állásfoglalást április elején kézbesítettek Somorja városának. Ennek kapcsán érdeklődtünk a somorjai polgármesternél. „Az állásfoglalás tipikusan minisztériumi. Valaki aláírta, akinek ez a jogkörébe tartozik, olyankor, amikor nincs miniszter. Ezt hadd ne értékeljem” – válaszolta kérdésünkre Bárdos Gábor.

Somorja városa ugyanakkor megszüntette az elvi építési engedélyezési eljárást (územné konanie), ami ellen a beterjesztő SPD Dálovce fellebbezett a Kerületi Építésügyi Hivatalnál. „Egyelőre azt várjuk, hogy miként ítélik meg ezt az elsődleges eljárást. Még nem kaptunk választ arra, hogy helyt adnak-e a a fellebbezésnek” – szögezte le a polgármester.

Tájékozódtunk Solymos Lászlónál is arról, hogyan áll a még a hivatalba lépése előtt kiadott állásfoglaláshoz. „A minisztérium szakmai szempontból, a környezetvédelmi hatástanulmányban leírtak alapján véleményezte a benyújtott tervet.

A kiadott dokumentum nem az építkezési engedély, hiszen az nem a minisztérium hatáskörébe tartozik, hanem csak egy az engedélyezési folyamat dokumentumai közül.

Az engedélyt végső soron a környezetvédelmi hatóság (Slovenská inšpekcia životného prostredia) adja ki, ám ehhez Somorja város önkormányzatának beleegyezésére van szükség” – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ennélfogva a városnak van végső beleszólása abba, hogy mi épül-vagy nem épül a területén, tehát „a város vezetőinek felelőssége, hogy mennyire veszik figyelembe a lakosainak véleményét”.

Bárdos Gábor elárulta, hogy a városban, és az érintett településeken (Nagypaka, Lég, Macháza, Úszor, Csallóköztárnok) továbbra is hatalmas az ellenállás.

„Meggyőződésem, hogy ez itt az életben nem fog megépülni, mert ha más nem, akkor népszavazást írunk ki róla”

– fogalmazott.

Solymos emlékeztetett még arra is, hogy a Híd párt több vezető képviselője korábban személyesen és a helyi civil szervezeteken keresztül is hangot adott ellenérzésének a hulladékgyűjtővel kapcsolatban.

Bárdos figyelmeztetett, hogy magát a minisztériumi állásfoglalást is megtámadják, emellett kilátásba helyezte, hogy Solymossal is tárgyalna az ügyben.

A plazmaégető szóba került a somorjai városi képviselő-testület e heti soros ülésén is, ahol egy határozatot fogadtak el a hulladékégető ismételt elutasítására, egyszersmind felhatalmazták a polgármestert, hogy fellebbezzen a minisztériumnál, valamint minden lehetséges jogi eszközzel próbálja meggátolni a megépítését.


Jó ha tudod:

- A plazmatechnológia, ahogy az interneten fellelhető információkból kiderül, orosz fejlesztés, és egészen modern eljárást takar, ami alapvetően jól hangzik. Tudni kell, hogy a plazmaállapot eléréséhez elvileg kb. 10 ezer Kelvin kell, ami kb. 9700 Celsius foknak felel meg. Ehhez képest a beterjesztő tervezetében egyébként 3-5 ezer Celsius fokkal működő plazmaerőmű szerepel. De még ezt a hőmérsékletet sem lehet elképzelni ép ésszel, legfeljebb viszonyíthatjuk például ahhoz, hogy a Nap felszíni hőmérséklete kb. 5,6 ezer Celsius fok.

- A plazmatechnológiával működő hulladékfeldolgozó terve viszont leginkább azért hangzik nagyon is pozitívan, mert lényegében – elvileg – válogatás nélkül szórható bele a kommunális szemét. Nagy mennyiségű hulladék dolgozható fel, miközben elektromos áram és „lávaüvegnek” nevezett, szennyeződésmentes, kőzetszerű, az építőiparban használt anyag keletkezik.

- Ezen a weboldalon a technológiát például a Vissza a jövőbe c. klasszikusban alkalmazott módszerhez hasonlítják, ahol Doki válogatás nélkül szórta bele a szemetet a Deloreanbe, ami aztán azt üzemanyaggá alakította, és így közlekedett.

- Az SPD Dálovce terve szerint évente 100 ezer tonna (!) hulladékot dolgozna fel, amelyet a felvázolt tervezetük szerint a szomszédos, csukárpakai telepről (31 ezer t), továbbá a szenci (60 ezer t) és a dunaszerdahelyi (62 ezer t) körzetből szerezne be.

- Ez mind nagyszerű, de az őszi fórumon nagyon is lényegretörően fogalmazta meg az egyik tiltakozó úr, hogy mi is a baj a beterjesztővel, illetve a hipermodern technológiájával.

„Maguk semmi ilyet nem építettek, nincs semennyi tapasztalatuk. Eddig semmit nem értek el. A teória pedig szimplán elmélet. Szakértőként a hozzáértésük a nullával egyenlő. Ezt semmiképp sem engedjük megépíteni, és akkor nem fog semmi elromlani”


-para-