"Nap mint nap lélegezni képtelen emberek szemébe nézünk" - 1300 orvos kért mindenkit, hogy oltassák be magukat

2021. november 8. - 11:13 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) a kórházi infektológiai osztályok szakorvosaival tartott sajtótájékoztatón próbált hatni azok lelkére, akik eddig nem szánták rá magukat az oltásra, vagy különböző indokokkal elutasították azt, esetleg féltek tőle.

"Nap mint nap lélegezni képtelen emberek szemébe nézünk" - 1300 orvos kért mindenkit, hogy oltassák be magukat
Peter Sabaka (Fotó: TASR)

"Nap mint nap lélegezni képtelen emberek szemébe nézünk" - idézett Peter Sabaka infektológus az 1300 orvos által aláírt felhívásból, melyben a kórházakban uralkodó helyzetről írnak részletesebben.

"Minket kérdeznek, miért éppen ők azok, akik vesztésre állnak a coviddal folytatott harcban. Többen közülük nemrég még tartott az oltástól és alábecsülte ezt a betegséget, ma viszont mindent megtenne, hogy változtathasson akkori hozzáállásán" - áll a felhívásban.

Az orvos kifejti, hogy kezd ismét rendkívül megterhelő lenni az orvosok munkája a kórházak covid-osztályain, és ezt nemcsak fizikailag, de lelkileg és emberileg is nehéz elviselni.

"Képtelenek vagyunk nem könnyet ejteni olyan, egyre fiatalabb páciensek ágya felett, akiken nem tudunk segíteni. Nem lehet elkerülni, hogy arra gondoljunk, az ő távozásuk nemcsak korai, de felesleges is" - húzták alá az orvosok.

Leszögezik, hogy a kórházak olyan emberekkel kezdenek megtelni, akiknek nem kellene ott lenniük. Sokaknál közülük nagyon súlyos a betegség lefolyása, és hetekig nem láthatják a családjukat, ha egyáltalán láthatják még.

"Nem ritkán megtörténik, hogy ezek az emberek úgy halnak meg, hogy mi semmit sem tehetünk értük. Leírhatatlan az ezzel kapcsolatos tehetetlenségünk és kétségbeesésünk" - fogalmaznak.

Figyelmeztetnek, hogy azokon a betegágyakon, melyeken nemrég még más betegségben szenvedők feküdtek, most a koronavírusosokat kezelik, és hiába igyekszenek, a más betegségben szenvedők ellátása egyre nagyobb korlátokba ütközik. Egyre több kórházi osztályon kell elhalasztani a tervezett beavatkozásokat. "Kevesen vagyunk, egyre több a beteg és mi már egyre kevésbé bírjuk" - húzzák alá.

Hozzáteszik, hogy sajnos az elhunytak között olyanok is lesznek, akik azért halnak meg, mert a kórházak covidos betegekkel vannak tele, és nem jutnak időben a megfelelő ellátáshoz. Ugyanakkor az oltásokkal ez a helyzet megfordítható, mivel sokan nem kerülnének kórházba azok közül, akik akár meg is fertőződnének.

"Drága polgártársaink, barátaink, mindannyian, akik továbbra is mérlegelik, hogy beoltassák-e magukat, mi a covid-osztályok egészségügyi dolgozói a bizalmukat és segítségüket kérjük. Nap mint nap látjuk a covid következményeit, emberek halnak meg a kezeink közt. Az oltás nem politikai kérdés, hanem gyógyászati.

Mi, a covid-osztályon dolgozó orvosok és nővérek majdnem mindannyian be vagyunk oltva, a mellékhatások elenyészőek, a vakcinák biztonságosak és a gyakorlatban beigazolódott a használatuk hasznossága. Ebben a helyzetben, a rendkívüli fizikai és lelki kimerültség állapotában arra kérjük önöket, oltassák be magukat. Nincs okuk az oltástól félni, szemben a betegség súlyos lefolyásával. Tudjuk, miről beszélünk. Kérjük önöket, segítsenek legyőzni a covid-19-et!" - áll a felhívásban.

(Denník N)