Napelem mint ablak. Kell ennél több?

2016. február 1. - 08:26 | Tech

Meglehetősen reformszagú találmány a teljesen átlátszó napelem.

A Michigani Állami Egyetem kutatói nem most álltak elő vele, hanem már másfél éve. Azóta dolgoznak a technológia tökéletesítésén.

Kevés találmány van manapság, ami ennél hasznosabb lehet. Alapvetően úgy működik ez a fajta napelem, hogy a látható fényt átereszti, tehát azokban a helyiségekben, ahol az ablakot helyettesíti, vagy netán arra helyezik, ugyanolyan világos marad mint addig. Begyűjti viszont az emberi szemmel nem látható fényt, az infravöröset és az ultraviolát, majd kivezeti a napelem szélén található csíkokba, amelyeken keresztül megkezdődhet az átalakítása elektromos árammá. Pöpec, nem?

Ez a technológia ráadásul nem is csak ablakként, de képernyőként is alkalmazható, például mobiltelefonokon, tableteken, aminek eredményeként a telefonunk töltődhet, amikor kinn hagyjuk a "napon", például az ablak mellett.

A fejlesztők célja, hogy az átlátszó napelem hatékonyságát feldolgozzák 10%-ra, mint arról egy frissen bemutatott videó is tanúskodik. A hagyományos napelemek hatékonysága ugyanis 18 és 25% míg a tavalyi bejelentéskor az átlátszó napelemé még csak 1% körüli volt.

Hvg.hu/para