Napelemes kórházakkal akarják biztosítani a folyamatos betegellátást Szíriában

2017. június 1. - 14:34 | Tech

Napelemes rendszer biztosítja ettől a héttől egy kórház folyamatos energiaellátását Szíriában. A projekt kidolgozói azt remélik, hogy más intézményekben is áttérhetnek a napelemes működésre, és így több életet menthetnek meg a polgárháború sújtotta országban.

A közel-keleti ország elektromos hálózata súlyos károkat szenvedett a hat éve folyó polgárháború bombázásaiban, a kórházak ezért főként dízelgenerátorokra támaszkodnak, ám az üzemanyaghiány miatt áramellátásuk akadozik.

A nemzetközi orvosi szervezetek és nem kormányzati segélyszervezetek által létrehozott nemzetközi koalíció (UOSSM), a projekt megvalósítója azt reméli, hogy az ország első, napelemmel működtetett kórházában még több életet tudnak megmenteni.

"Sok-sok ember esetében élet vagy halál kérdése, hogy a kórházakat rugalmassá, működőképessé tegyük" - hangsúlyozta Tarek Makdisszi, az UOSSM projekt igazgatója.

A franciaországi székhelyű szervezet célja, hogy a szíriai kórházak kevésbé függjenek a drága és megbízhatatlan dízelellátástól. A kórház, amelynek helyét biztonsági okok miatt nem hozták nyilvánosságra, dízel áramfejlesztők és az intézmény közelében elhelyezett energiatároló rendszerhez kötött 480 napelem révén működik.

Üzemanyag hiányában a napelemes rendszer képes működtetni az intenzív osztályt, a műtőket és a sürgősségi osztályokat 24 órában, a rendszer az energiaköltségek 20-30 százalékát teszi ki.

Makdisszi elmondta, hogy öt másik egészségügyi intézményben akarják kiépíteni a rendszert 2018 tavaszáig, a kivitelezés költségeit alapítványok, intézmények, kormányzati szervek és magánadományozók állják.

(MTI)

Címkék: napelem