Napi egy narancs segíthet a makuladegeneráció elkerülésében

A rendszeresen narancsot fogyasztóknál jelentősen csökken a kockázata a makuladegenerációnak, ami a középkorú ausztrálok körében gyakori, öregedéssel összefüggő szembetegség - derítette ki egy új ausztrál kutatás.

A kutatásban több mint 2000 ötven éven felüli ausztrál vett részt, akiket több mint 15 éven át kísértek figyelemmel. A tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egy alkalommal fogyasztottak narancsot, 15 évvel később 60 százalékkal kisebb volt a kockázata a makuladegeneráció kialakulásának. Az eredmény azok esetében is megállt, akik heti egy narancsot ettek meg.

Bamini Gopinath, a Sydney Egyetem docense, a kutatás vezetője szerint az eredmény arra utal, hogy a narancsban lévő flavonoidok megvédik a szemet a makuladegenerációtól. A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek szinte minden gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók. A szakértők szerint az immunrendszert is védik. 

Mindeddig a makuladegenerációt nem tudták gyógyítani. A kutatás igyekszik feltárni a szembetegség okait, valamint azokat a genetikai és környezetei feltételeket is, amelyek veszélyeztethetik a látást.

MTI/para