A napokban nyithatnak a színházak, de csak félházzal működhetnek, a mozik felkészülnek

2021. április 28. - 12:24 | Belföld

Már most is kinyithatnának a színházak és más kulturális intézmények, ha érvényes lenne a kulturális minisztérium javaslata, amelyet ma fogadott el a kormány. A piros jelzés (2. szintű riasztás) esetén félházzal működhetnének, bent legfeljebb 150 nézőt, kültérben 200 nézőt fogadhatnának.

A napokban nyithatnak a színházak, de csak félházzal működhetnek, a mozik felkészülnek
Fotó: Paraméter

A kormány szerdán elfogadta a kulturális minisztérium javaslatát, amely a COVID-riasztás fokozatainak megfelelően szabályozná a kulturális intézmények működését.

A színházak és más, ülőhelyekkel működő kulturális intézmények már piros riasztás esetén kinyithatnának, de csak kapacitásuk 50 százalékát, legfeljebb 150 nézőt fogadhatnának beltérben, kültérben pedig az 50 százalékos korlátozás mellé 200 fő maximális nézőszám társul.

Állóhelyekre nem lehet embereket beengedni.

A nézők ültetését is szabályozza a kulturális COVID-automata: minden második sort üresen kell hagyni, egymás mellett pedig csak az egy háztartásban élők ülhetnének, különben csak minden második székre lehet nézőt ültetni.szerdé

A mozik csak narancs riasztásnál nyitnak

A szabályozásból kivették a mozikat, amelyek csak a narancs riasztású járásokban nyithatnak majd ki, ha lesznek ilyenek. Nem vonatkozik az COVID-automata a táncmulatságokra, bálokra, vásárokra és más hasonló társadalmi rendezvényekre.

Még sárga riasztás esetén is csak ülőhelyes rendezvények lehetnek

A számban meghatározott maximális nézőszám rózsaszín, narancs és sárga riasztás esetén beltérben 250-re, kültérben 500-ra emelkedik, de az 50 százalékos korlátozás megmarad egészen a zöld színig. Ugyancsak marad az a feltétel, hogy csak ülőhelyre lehet nézőket fogadni.

A zöld szín - megfigyelő szint - esetén az 50 százalékos korlátozás megszűnik, beltérben 500, kültérben 1000 fős rendezvényeket is lehet tartani, és a nézőket nem kell ültetni.

A rendelkezés a kihirdetés napján léphet életbe, vagyis akár már a hétvégén is kinyithatnak a színházak, koncerttermek.

- lpj -