Napokon belül átadják a dunaszerdahelyi iskolakonyha-forradalom első mérföldkövét!

2018. szeptember 1. - 08:21 | Régió

Az elmúlt napokban próbaüzemben működött a Szabó Gyula Alapiskola modernizált konyhája és étkezdéje, melyet a tanévnyitó másnapján, jövő hét kedden adnak át hivatalosan, amikor részletesebb képriporttal jelentkezünk a konyha felszereltségéről is.

Napokon belül átadják a dunaszerdahelyi iskolakonyha-forradalom első mérföldkövét!
Fotók: Szabó Gyula AI, ill. Paraméter

Az iskola konyhájában idén húsvét előtt főztek utoljára, április 4-étől pedig az étkezdében felállított ideiglenes gipszkartonfal mögött zajlottak a felújítási munkálatok. Az alsó tagozatos diákok ezt követően június végéig továbbra is az étkezdében ehettek, számukra a Smetana ligeti alapiskolából szállították az ételt nap mint nap, a felső tagozatosok pedig a szomszédos szakközépiskolába jártak ebédelni – osztotta meg portálunkkal Nagy Árpád, az intézmény igazgatója.

A konyha személyzetét sem küldték szabadságra. Három szakácsnő főzött a gyerekekre a Smetana ligeti suliban, ketten a szakközépben, egy pedig maradt a Szabó Gyulában az ételkiadást felügyelni. Amikor elkészült az ebéd, a Smetana ligetben bepattantak a szakácsnők a kocsiba, és szállították azt át a gyerekeknek, hogy emitt kiosszák.

Az iskola- és óvodakonyharendszer modernizálását a teljes mértékben városi tulajdonban lévő Gastro DS társaság végzi, ahogy a jövőben a konyhák menedzselését is. A rendszerben a tervek szerint két iskolai és egy óvodakonyha marad meg, amelyek további három sulinak, illetve nyolc ovinak főzhetnek, míg ez utóbbiakban teljes értékű konyha helyett ételkiadók létesülnek. Éppen ezt bírálta tavaly a szülők egy csoportja, ugyanis attól tartottak, hogy az ételek minősége a szállítással romlik majd, azok kihűlhetnek, emellett sokallták azt az összeget is, amit a konyhák modernizálására terveztek fordítani.

Merthogy nem épp aprópénzről van szó: a Szabó Gyula Alapiskola esetében 830 ezer euróba került a konyha és az étkezde teljes modernizálása, aminek Nagy Árpád elmondása szerint mintegy 40%-át tették ki a nagy kapacitással rendelkező konyhai gépek.

Ebből a pénzből tulajdonképpen a földdel tették egyenlővé a régi konyhát, és egy jól felszerelt, modern, a 21. század követelményeit kielégítő iskolakonyhát és ebédlőt hoztak létre. Az étkezdét körbeölelő üvegfalat lebontották, dizájnos megoldás került a helyére. A lengőajtókat is elektromosakra cserélték, melyek szinte hermetikusan lezárják a konyhát és az étkezdét. Ezáltal az illatok tulajdonképpen bent maradnak a konyhában.

Odabent kicserélték a légtechnikai rendszert, melyet egy, az alagsorban lévő helyiségbe helyezett monstrum szolgál ki, két emeletnyi kéménnyel. A légtechnikai rendszer modernizálása részeként szükség szerint a konyhában keletkezett hővel fűthetik majd az ebédlőt.

Az étkezdében kicserélték a mennyezet és a padló borítását, a székeket, illetve felújították az asztalokat is. Az étkezőket a jövőben egy elektronikus rendszer szolgálja ki. Szüleik már csak kizárólagosan banki átutalással fizethetik az ebédet, a lurkók pedig a chipkártyájukat használva válthatják azt ki a konyhaablaknál. Ha pedig szükséges, ugyanezzel a kártyával jelenthetik le az étkezde kijáratánál elhelyezett terminálon.

A konyha szakácsnőit a gépeket beszállító cég, a GAMA Holding munkatársai képezték ki a próbaüzem ideje alatt. Ez idő alatt a városháza és az iskola alkalmazottai, mintegy 25-30 fő étkezett itt több napon át.

Az elmúlt tanévben már a Gastro DS szerezte be központilag az iskolai és óvodai ételekhez szükséges alapanyagokat, Nagy Árpád szerint pedig ez ahhoz is hozzájárult, hogy a étkezők változatosabb ételeket ehettek. Példaként említette a sült kacsamellet és kacsacombot, saját készítésű knédlivel és dinsztelt káposztával, illetve a párolt zöldséges sült lazacot. Egészségesebb „édességekkel”, joghurtokkal, pudingokkal, gyümölcsökkel, cereáliákkal gyarapodott a desszertek választéka is. A jövőre vonatkozóan pedig terveik között szerepel, hogy kétfajta főételt kínáljanak a gyerekeknek, ergo lenne még választási lehetőségük is, arról nem is beszélve, hogy a különféle intoleranciával bíró, diétára szoruló étkező diákok számára is könnyebben tudnak főzni.

Az igazgató szerint pozitívak a tapasztalataik az étel szállításával is. A tanév vége előtti utolsó hónapokban ugyanis saját maguk tapasztalhatták meg, milyen a máshol főzött, és hozzájuk szállított étel minősége.

„Sokan nem tudják, de mi már a korábbi években is főztünk másik intézménynek – az egyházi iskolába szállítottunk naponta kb. 45 ebédet. Most pedig három hónapig már a saját termoboxainkban kaptuk az ételt, amit a Smetana ligeti iskolában főztek. Ezek vastag falú ételhordók, melyek megtartják a hőt – a leves forróbb volt az eddig megszokottnál. Az egész rendszer fennakadás nélkül működött” – fogalmazott.

A Szabó Gyulában a legutóbbi évben naponta 400-450-en étkeztek, az új konyha kapacitása viszont már mintegy 1000-1200 fő. A sorban következő felújítandó konyha a Jilemnický utcai alapiskoláé lehet. Nagy Árpád szerint pedig amint ez megkezdődik, náluk főzhetnek a szlovák alapiskola diákjaira. Miután pedig már készen lesz két modern iskolakonyha, illetve a többi iskolában az ezekkel kompatibilis kiadó, a Szabó Gyulából és a Jilemnický utcai alapiskolából szállíthatják majd az ételt a másik három alapiskolába. Nem mellékesen környezetkímélőbb, elektromos meghajtású autókkal, melyek töltőállomása a Szabó Gyulánál lesz.

(SzT)