Naponta akár 30 ezer eurót is lenyúlnak a csalók, a szakértők elmondják, hogyan védhetjük ezt ki

2022. december 18. - 15:27 | Belföld

Sokan vásárolunk karácsonyi ajándékokat online, és ez az, amivel a csalók gyakran visszaélnek. Az ilyen alakok munkamódszerébe tartozik a félrevezető sms-ek és hamis weboldalak használata, vagy létező cégek adataival való visszaélés. A Szlovák Posta is rendszeresen a csalók célpontjává válik.

Naponta akár 30 ezer eurót is lenyúlnak a csalók, a szakértők elmondják, hogyan védhetjük ezt ki
Illusztrációs felvétel (Pexels)

"Már több mint 50 különböző hamis üzenetet rögzítettünk - például sms-t, mms-t, e-mailt -, amelyek első pillantásra úgy tűnnek, mintha azokat a posta küldené" - nyilatkozta Iveta Dorčáková, az intézmény szóvivője. Némelyikük nagyon kidolgozott és hitelesnek tűnik. Ezek az üzenetek általában díjfizetési felszólítást tartalmaznak.

Ha a címzett nem veszi észre, hogy valami nem stimmel, a csalók könnyen kirámolhatják a számláját. És mindezt az "áldozat" bankkártyájának segítségével.

"Az emberek előszeretettel osztják meg bankkártyájuk adatait. Nem egészen értik, mi a különbség a kártya száma és a számlaszám között. A kutatások szerint Szlovákiában naponta 30 ezer euró tűnik el csalás következtében"

- véli Ondrej Macko informatikai szakértő.

Annak érdekében, hogy ne váljunk ilyen csalások áldozatává, a posta arra figyelmeztet, hogy ők soha nem kérnek előre semmilyen díjat az ügyfelektől. Azt csak a csomagok átvételekor fizettetik ki. A legutóbbi ilyen trükközéskor az volt az üzenet, hogy a posta felszámolja a raktárait, és az érdeklődők jelképes áron vásárolhatnak küldeményeket.

"Ha valaki kéri öntől a kártyájának az adatait, ne kattintson a linkre, és törölje ki az e-mailt"

- tanácsolja Karolína Barinková rendőrségi szóvivő.

(noviny.sk)