Nappali fagyok, kiadós havazás – hétvégére végérvényesen megérkezik a tél!

2023. november 21. - 09:32 | Régió

A meteorológusok előrejelzései szerint a hétvégén érkező lehűléssel végérvényesen megérkezhet a tél Szlovákiába.

Nappali fagyok, kiadós havazás – hétvégére végérvényesen megérkezik a tél!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elmúlt hétvégén az alacsonyabban fekvő területeken is megjelentek az első hópelyhek, ezek viszont nem voltak hosszú életűek. Az iMeteo időjósai szerint viszont ezúttal valami más várható.

Az elkövetkező napokban ugyanis olyan jelentős lehűlés érkezhet Szlovákiába, hogy a hőmérséklet mélyen a hosszú távú standard alá esik, ami azt eredményezheti, hogy még napközben is fagyni fog, és többfelé lehet számítani havazásra.

A hét eleje még a szokásoshoz képest meleg lesz: hétfőn Nyugat-Szlovákia egyes régióiban +13 fokot mértek, ami november végére nem túl jellemző. Hasonló idő várható kedden is, szerdára virradó éjszaka viszont lehűlés érkezhet. Ezzel azonban még nem érkezik meg a tél, csupán meglegyint bennünket.

Szerdán a nappali hőmérséklet 5 fok körül alakul majd, északon viszont egész napos fagyok várhatók. Csütörtökön délután újabb felmelegedés érkezhet, ami azt eredményezheti, hogy pénteken 10 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Ez viszont csak ideig-óráig tart majd, ugyanis szombaton olyan jelentős lehűlés várható Európában, amivel az iMeteo szerint végérvényesen beköszönt a téli időjárás.

Péntekről szombatra virradó éjszaka 300 méter tengerszint feletti magasságig csökkenhet a havazás előfordulásának az alsó határa, a hétvége első napján pedig országszerte fagypont alatti hőmérséklet várható. Napközben ez északon meg is marad, délen legfeljebb 4 fokra lehet számítani.

Emellett szombaton megérkezik a front, ami csapadékhullámot vonhat magával. Az alacsonyabban fekvő területeken esőre, a magasabbakon havazásra lehet számítani. Vasárnap további lehűlés érkezhet, ez pedig azt jelenti, hogy szinte az egész ország területén fagypont alatt marad a nappali hőmérséklet. Nyugat-Szlovákia déli részén legfeljebb +1 fokos maximumok várhatók. Az időjósok szerint ugyancsak országszerte lehet számítani havazásra, északon akár kiadósabbra is.

(iMeteo.sk)