A NASA 17 éves gyakornoka felfedezett egy eddig ismeretlen bolygót

2020. január 12. - 10:54 | Tech

Wolf Cukier a New York-i Scarsdale gimnázium tanulója abban a megtiszteltetésben részesült, hogy két hónapos gyakornoki időszakot tölthetett el a NASA-nál, ami nem is akárhogyan sikerült - írja a 24.hu.

A mindössze 17 éves diák az egész nyarat az amerikai űrkutatási hivatal maryland-i központjában töltötte, és már Cukier már a harmadik napon észrevett valami szokatlant.

A TESS program keretében az egymás körül keringő csillagokról gyűjtöttek adatokat, a diák ezekből az adatokból szúrta ki a TOI 1338-as rendszerben lévő csillagpárt. Kiderült, hogy a csillagok fényereje azért változik folyamatosan, mert körülöttük egy kisebb, eddig nem ismert bolygó kering.

Az újonnan felfedezett bolygó a TOI 1338 b nevet kapta, az égitest 6,9-szer akkora, mint a Föld. Cukier szerint, hogy ha úgy nézzük, akkor az újonnan felfedezett égitest kicsit hasonlít Luke Skywalker otthonára, a Tatuinra, ugyanis a TOI 1338 b is két nap körül kering, akárcsak a Star Wars sivatagos bolygója.

A NASA szakértői elmondták, hogy az ilyen típusú bolygókat nagyon nehéz észrevenni, mivel nincs az a program, ami helyettesíteni tudná az emberi szemet.

A 17 éves diák abban a megtiszteltetésben részesült, hogy ő lett a bolygóról írt tanulmány társszerzője.


24.hu