A NASA megbízást adott a Hold körüli űrállomása meghajtómoduljának elkészítésére

2019. május 24. - 15:31 | Tech

 A NASA megbízást adott a Hold körüli űrállomása meghajtómoduljának elkészítésére. Ez az egyik első lépés a 2022-re tervezett Hold-misszió felé vezető úton. 

A NASA megbízást adott a Hold körüli űrállomása meghajtómoduljának elkészítésére
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A modul megtervezésével és megépítésével a Colorado állambeli Maxar Technologies nevű céget bízták meg. A szerződés 375 millió dollárról (109 milliárd forintról) szól.

A meghajtómodul az első állomása a projektnek, amelynek célja a Gateway nevű űrállomás megalkotása. A Gateway állandó bázisként fog szolgálni a Holdra, valamint a Marsra tartó asztronauták számára.

A NASA célul tűzte ki, hogy a következő öt éven belül az Artemis program keretében ismét űrhajósokat küldjön a Holdra, köztük az első nőt. A Holdon utoljára 1972-ben, az Apollo-17 misszió során jártak amerikai űrhajósok.

Az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a héten az Artemis-program részleteit. Az eredeti Hold-missziók az Apollo nevet kapták, Artemis a görög mitológiában Apollo ikertestvére, a vadászat, a vadállatok és a Hold istennője.

A program a tervek szerint nyolc űrhajó indítását foglalja magába. Az Artemis-1 egy 2020-ra tervezett, legénység nélküli misszió a Hold körül, az Artemis-2 legénységgel a fedélzetén fog keringeni a Hold körül szintén 2020-ban, az Artemis-3-mal 2024-re emberek lépnek a Hold felszínére.

A három űrhajót minden idők legnagyobb rakétája, a Space Launch System (SLS) juttatja majd fel a kijelölt helyre.

Öt további űrhajóval viszik fel az űrbe a Gateway építőelemeit 2022 és 2024 között, magáncégek segítségével.

Címkék: holdraszállás, NASA