A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba

2023. június 1. - 12:52 | Külföld

A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi területeken - közölte Jens Stoltenberg csütörtökön Oslóban.

A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba
Fotó: TASR/AP - Bojan Slavkovic

"A NATO fenntartja éberségét. Ott leszünk, hogy szavatoljuk a biztonságos és stabil körülményeket, továbbá, hogy megnyugtassuk a kedélyeket és csökkentsük a feszültséget" - mondta Stoltenberg a NATO-országok külügyminisztereinek oslói tanácskozása alkalmával újságíróknak.

Stoltenberg a NATO-csapatok elleni erőszakot "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte, és bejelentette, hogy a szövetségesek felkészülnek arra az esetre, ha a NATO-nak további erősítésre lenne szüksége a régióban.

"Az az üzenetünk Belgrádnak és Pristinának, hogy jóhiszemű hozzáállással be kell kapcsolódniuk az EU által támogatott párbeszédbe" - jelentette ki a NATO-főtitkár.

Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták.

Azt követően, hogy az összecsapásokban hétfőn több KFOR-békefenntartó és 52 szerb tüntető megsérült, a NATO úgy döntött, hogy 700 egyenruhással kiegészíti az egyébként 4000 fős missziót.


MTI

Címkék: NATO, Koszovó